Nedelja 24.03.2019.
18:36
Vestionline

Petrič: Bombardovanje je bilo nelegalno, problem Kosova postoji od ranije

Vesti
Volfgang Petrič

Francuska - prva koja je rekla da su propali pregovori

Petrič je kazao da kosovski problem treba sagledati u celini, jer ne datira samo od NATO intervencije, već mnogo ranije, ali je dodao i da je NATO bomabrdovanje bilo nelegalno.

On je, tokom diskusije pod nazivom "20 godina od NATO bombardovanja, ima li Balkan budućnost?", u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti u Beču, objasnio da je raspad Jugoslavije počeo oduzimanjem autonomije Kosova, a završen konferencijom u Rambujeu.

Ukazao je da je sporazumom Jeljcin-Milošević otvoren put ka internacionalizaciji pitanja Kosova, jer je taj dokument dozvolio dolazak posmatrača, a dalji sporazum Holbruk-Milošević je bio dalji korak ka većoj internacionalizaciji kojim je po prvi put data mogućnost NATO za nenaoružane posmatračke letove nad srpskom teritorijom.

- Istorija kosovskog problema je duga, i ne počinje 1989. sa Miloševićem, već ranije, neposredno posle smrti Tita, kada je bilo protesta u Prištini, što je vodilo ka tome da se konflikt intenzivira -objasnio je on.

Govoreći o Rambujeu, Petrič je ukazao da vojni deo sporazuma nije bio deo pregovora, jer je o njemu bilo moguće pregovarati samo sa vladom u Beogradu, a ne i sa kosovskim Albancima.
Prema njegovim rečima, greška je misliti da je bilo pregovora o vojnom delu, tzv. Aneksu B.

Petrič, koji se zajedno sa austrijskim publicistom Hanesom Hofbauerom složio da je NATO bombardovanje bilo ilegalno, jer je bilo protivno međunarodnom pravu, rekao je da je neispravna tvrdnja da su SAD planirale ovaj rat unapred.

- Nisam prijatelj američkog militarizma, ali prvi koji je rekao da su propali pregovori bio je Pariz, čiji zvaničnici su dali naznaku da će sada stvar preuzeti NATO. To je za mene bilo šokantno, jer je Francuska bila vekovni saveznik Srba u svim ratovima - naglasio je on dodajući da Srbija treba da se pita što im je tada vekovni prijatelj okrenuo leđa.

Petrič se prisetio da je, prilikom poslednje posete pregovarača, Milošević odbio i ponudu ruskog pregovarača da se nastave pregovori.

- Milošević je bio taj, koji je i pored pretnje NATO intervencije, odlučio da ne želi nove pregovore - tvrdi Petrič.

On je zaključio da su diplomatija i vojska uvek protivnici u pronalaženju rešenja, jer diplomatija želi soluciju mirnim putem, a vojska vojnim sredstvima.
 

2022 © - Vesti online