Nedelja 24.03.2019.
16:11
sputniknews.com, Vestionline

Priznanje iz Beča: Otkrivena uloga Austrije u napadu na SRJ

commons.wikimedia.org
Austrijski vojnici (Foto; Ilustracija)

Austrijski publicista Hanes Hofbauer je rekao da je bombardovanje SRJ bilo jasno kršenje međunarodnog prava.

- Nije postojalo odobrenje UN za ovu akciju, i to je imalo trajne posledice po međunarodno pravo, jer je ono izgubilo na značaju. Umesto toga, podignut je značaj ljudskih prava koja se mogu interpretirati na razne načine, a to je urađeno i u ovom slučaju - objasnio je Hofbauer.

On je kazao da je za njega bio šok kada je marta 1999. NATO napala SRJ.

- Kao čovek koji se bori za mir, i posleratno dete, shvatio sam da je taj rat prekinuo mirnodopsko doba u Evropi. Za mene je do tada Evropa bila mesto mira. Odjednom je NATO bombardovao u Evropi, iako taj rat nije došao odjednom. Naime, već dugo je zapad radio na dezintegraciji Jugoslavije - rekao je Hofbauer.

On je naveo da su to bili razlozi što je izašao na ulice da se bori protiv NATO agresije i da pozivao ljude da podignu svoj glas protiv ovog zločina. Što se austrijske vlade tiče, kaže da je imala lak posao, jer nije bila članica NATO, pa tako nije morala da šalje vojsku, ali se nije ni izjasnila protiv NATO bombardovanja.

- Samo je par bivših političara bilo javno protiv rata, ali vlada se nije izjasnila protiv. Takođe je izaslanik EU za Kosovo bio Austrijanac, a iz kruga u kojem je bio izazvan je rat - ističe Hofbauer.

Prema njegovim rečima, najgora posledica ovog zločina je što su pre svega SAD bombardovale Srbiju osiromašenim uranijumom i time zagadile jedan prelepi region za mnoge generacije koje dolaze.

I istoričar Kurt Grič smatra da je NATO bombardovanje bivše SRJ nanelo veliku štetu međunarodnom pravu.

- Napad je bio obrazložen humanitarnom intervencijom, što nikako nije bio slučaj. Činjenice su pokazale da je moglo da se nađe rešenje preko UN, ali NATO je imao druge interese - rekao je on.

Publicista Vilhelm Langtaler, koji je od prvog dana bombardovanja bio uz Srbe koji su na ulicama Beča protestovali 78 dana, kaže da nije zadovoljan reakcijom austrijske vlade jer ona nijednom nije priznala suodgovornost za ovaj napad.

On je kazao da stanovništvo Austrije nije bilo i dalje nije zainteresovano za događaje pre 20 godina, kao i pozadinu svega toga. Langtaler je istakao da je loše što se u javnom mnjenju skoro ništa nije promenilo.

Jedan od organizatora sećanja na žrtve NATO agresije, austrijski političar David Štokinger, koji je član Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, podsetio je da su se protivnici NATO agresije okupili da se prisete kršenja međunarodnog prava pre 20 godina i agresije na Jugoslaviju, kako bi imenovali prave zločince i krivce.

- Austrija je imala negativnu ulogu. Pregovore u Rambujeu vodile su austrijske diplomate, a videlo se da to nisu bili pregovori već diktat SRJ. Taj sporazum, koji je ponuđen, ne bi potpisao niti jedan političar nijedne zemlje u svetu - objasnio je on.

2024 © - Vesti online