Ponedeljak 25.03.2019.
04:30
Telegraf.rs, Vestionline

Njujork dobio svoju Ajfelovu kulu: "Posuda" je visoka 45 metara i ima 2.500 stepenica

EPA/Justin Lane
 

Ovu neobičnu skulpturu projektovao je britanski dizajner Tomas Hedervik, a ljudi sada mogu da se penju po instalaciji, na kojoj ima 154 povezanih stepeništa, 2.500 stepenika i 80 odmorišta. Stepenice su izgrađene od čelika i bakra, a sa nje se pruža predivan panoramski pogled na najmlađu atrakciju Njujorka.

Skulptura je visoka 45 metara, ima 16 spratova, a prostire se na 114 hektara zemljišta, što je više od 56.000 kvadratnih metara koji čine stambene kule, kancelarije, restorani, bašte i šoping centri.

- Posuda će biti Njujorku ono što je Ajfelova kula Parizu - izjavio je Džef Blau, izvršni direktor povezanih kompanija, koji je razvio Hadson Jards.

Hadson Jards je novo, 25 milijardi dolara vredno naselje u Njujorku, sa poslovnim zgradama, luksuznim stambenim kulama, sedmospratnim trgovačkim centrom i centrom za izvođenje umetnosti. Službeno je otvoren za javnost u petak, ali neće biti završen do 2025. godine.

Ulaz u "Posudu" je besplatan, ali kartu morate da rezervišete onlajn. Otvorena je od 10 do 21 sat.

Prema rečima onih koji su je posetili među prvima, stajanja unutar Posude je potpuno drugačije iskustvo od onoga koje stičete kada je gledate spolja.

Na dnu vas čeka nekoliko stepeništa, odakle možete da započnete razgledanje ove nesvakidašnje instalacije. Unutra postoji i lift, za one koji su umore nakon pešačenja.

Njen dizajner Tomas Hedervik rekao je da je inspiraciju jednim delom dobio iz indijskih stepeništa, gde vas stepenice vode do vode.

- Posuda je jedan od najsloženijih komada čelika ikada napravljenih - istakao je njen dizaner.

Iako spolja možda i ne izgleda toliko spektakularno, Biznis insajder prenosi da je unutra potpuno drugačija slika.

Skulptura je napravljena u Italiji, a u SAD je dovezena u šest pošiljki.

2022 © - Vesti online