Nedelja 24.03.2019.
18:16
E. V.

Uz igru smo bliži matici

Ž. Marković
Nastup SKUD "Branko Radičević" iz Lugana na prošlogodišnjoj smotri

Od osnivanja pa do danas Savez su predvodili: Jelena Kuzmanović, Anđelko Vlajnić, dr Milomir Vračević, Aco Pavlović, Goran Šmitran, Dragan Lukić i Nenad Milenković, sadašnji predsednik. SSFŠ je posle SPC jedna od najvećih srpskih organizacija u Švajcarskoj, a trenutno ga čine dvadeset kulturno-umetničkih društava i u njima više od 2.000 dece i mladih folkloraša. Uz Savez je još dva puta toliko prijatelja, pre svega roditelja dece folkloraša. Koliko je okupljanje oko folklora bitno našim ljudima za "Vesti" govori Nenad Milenković, predsednik SSFŠ.

Kako ocenjujete značaj smotre srpskog folklora u Švajcarskoj za našu zajednicu u ovoj zemlji?
- Značaj je vrlo jasan, smotra jeste takmičarskog karaktera i tu se ocenjuje po datim kriterijumima, ali je važnije to što folklor povezuje našu decu sa našom tradicijom, kulturom i igrom. Želim da istaknem da smo kroz folklor bliži matici, a na probama, manifestacijama pričamo srpski jezik. Uz sve to, smotra služi da društva vide gde su u odnosu na druga udruženja i šta mogu u budućnosti da promene ili isprave.

Ž. Marković
Igra je život: Nenad Milenković

Folklorom se pretežno bave mladi, kakvu poruku imate za njih ?

Život nije igra, već IGRA JE ŽIVOT! Igramo u folkloru, čuvamo našu tradiciju i kulturu i sve što nas veže za otadžbinu. Da uvek budemo ponosni ko smo i šta smo!

Da li će Savez pomoći društvima koja nemaju folklorne ansamble da ih osnuju?
- Savez je ponosan kad se osnivaju nova društva i ansambli, pomažemo i dajemo im podršku koliko možemo.

Ima li mogućnosti da ansambli napreduju organizaciono i izvođački?

- Naravno, mi od smotre do smotre napredujemo u organizaciji, to vide društva i nastave sa tim idejama u svojim sredinama. Izvođači imaju naravno mogućnosti da napreduju ako isprave one stvari na koje im ukažu članovi žirija i napišu u izveštaju.

Kako ocenjujete saradnju sa "Vestima" koje su medijski pokrovitelj od prve smotre?
- Naša saradnja ima tradiciju, "Vesti" nas prate i pišu izveštaje o našim smotrama, iskreno mislim da su te smotre i jednim delom postale "poznate" baš i kroz tekstove objavljene u "Vestima".

Nezaboravno druženje u Srbiji

Švajcarski savez je ove godine organizator i Evropske smotre, kako napreduju pripreme?
- Zadovoljni smo pre svega, jer smo treći put dobili smo organizaciju Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu i imamo čast da primimo društva iz cele Evrope i regiona na smotri u našoj lepoj Srbiji. Pripreme su u toku i obećavamo najbolje uslove za sve folkloraše i naravno nezaboravno druženje.

 

2024 © - Vesti online