Nedelja 24.03.2019.
13:28
Vestionline

Srpske inovativne kampanje na radaru investitora iz UAE

PKS
 

To je, po oceni Čadeža, najbolji mogući odgovor koji smo mogli da dobijemo na našu ponudu da se sa emiratskim kompanijama povezujemo radi unapređenja bilateralne saradnje, a posebno radi daljeg razvoja proizvoda i rešenja naše IT industrije, već prepoznatih u svetu i zajedničkog nastupa na globalnom tržištu.

Čadež je na današnjem poslovnom skupu u organizaciji Privredne komore Dubaija, na čiji je poziv naša državno – privredna delegacija otputovala u UAE, pred oko tridesedet velikih emiratskih kompanija, predstavio  uslove poslovanja u Srbiji, sa posebnim akcentom na potencijale IT kompanija i  procese digitalizacije srpske privrede.  

"Osim  jačanja veza sa privredom Ujedinjenih Arapskih Emirata u tradicionalnim sektorima, Srbija je kompanijama UAE ponudila i najbolje proizvode rastuće IT industrije, kao što su rešenja naših inovativnih kompanija za e - zdravstvo,  digitalnu poljoprivredu,  upravljanje  energetskim sistemima, ekologiju i unapređenje finansijskog sektora," rekao je  Čadež.

Po njegovim rečima, mogućnosti  za saradnju i plasman naših IT rešenja postoje, pre svega, u oblastima informacione bezbednosti, automatizacije kontrolnih mehanizama u energetskom sektoru (embedid softveri) i funkcionisanja pametnih gradova.

Predsednik i vlasnik Comtrade grupacije Veselin Jevrosimović, poslovnoj zajednici Dubaija predstavio je potencijale svoje kompanije sa posebnim fokusom na back-up softverska resenja u kojima je lider na srpskom trzištu.

Predsednik PKS se danas sastao i sa Hamadom Mubarakom Buamimom, predsednikom Privredne komore Dubaija, sa kojim je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralnih veza  poslovnih zajednica  dve zemlje.

"Komora Dubaija nam je ustupila prostorije i kompletnu infrastrukturu, za otvaranje kancelarije PKS, uz pokriće troškova njenog funkcionisanja. Već u naredna dva meseca izabraćemo našeg predstavnika iz redova oko deset hiljada poslovnih ljudi iz Srbije koji zive i rade u UAE. Današnji skup je prvi  u nizu  ovogodišnjih događaja na kojima će se srpska  ekonomija i kompanije predstaviti potencijalnim partnerima i investitorima iz Emirata, a za ovu godinu dogovorili smo i posetu  velike privredne delegacije Dubaija Srbiji“, najavio je  Čadež.

Čadež je ocenio da su trgovinska razmena od 184 miliona dolara u prošloj godini, kao i ukupna dosadašnja privredna saradnja Srbije i UAE, uprkos rastu investicija iz Emirata u Srbiji, još daleko ispod realnih mogućnosti.

"Zajednički stav je da gotovo sve privredne grane nose potencijal za veću trgovinsku i investicionu saradnju i zajedničke projekte: od agrobiznisa, preko energetike i ekologije, odbrambene i avio industrije, građevinarstva, saobraćaja, turizma i zdravstva do sektora informacionih tehnologija  u kome  je probuđen obostrani interes privrednika za povezivanje“, rekao je  predsednik PKS.

Unapređenju saradnje, kako ističe, doprineće i činjenica da su Privredna komora Dubaija i privreda  UAE  Srbiju ove godine prepoznali kao zemlju u fokusu  i da ćemo se sledeće godine  predstaviti na velikom nacionalnom štandu u okviru svetske izložbe Expo Dubai  2020  čija je tema upravo digitalizacija, a moto „Connecting Minds, Creating the Future“  ("Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”).

Takođe, već tokom aprila  očekuje se zasedanje prvog Mešovitog  komiteta  dve zemlje, koji će se baviti temama od značaja za privrednu saradnju i povećanje trgovine i investicija.
Sutra, drugog dana posete UAE Čadež se, kako je predviđeno, sastaje sa Mubarakom Rašidom Hamisom al Mansurijem , guvernerom Centralne banke i direktorom Investicionog fonda Emirata i Mohamedom Helal al Muhairijem, generalnim direktorom Privredne komore Abu Dabija. Razgovaraće i sa Halidom Abdulom al Kubaisijem, direktorom Sektora za aeronautiku, obnovljivu energiju i IT kompanije Mubadala, koja u Srbiji realizuje projekat vetroparka Čibuk 1.
Mubadala je državna kompanija - investicioni fond, koji se bavi globalnim investicijama, zapošljava više od 100.000 ljudi, ima investicije u više od 50 zemalja širom sveta i kapital veći od 200 milijardi evra. U sastavu Mubadale posluje i kompanija za investicije u oblasti napredne tehnologije Advanced Technology Investment Company (ATIC), kao i kompanijaGlobal Foundries, po prihodima drugi najveći proizvođač poluprovodnika na svetu.
 
 

2024 © - Vesti online