Subota 23.03.2019.
23:57
sputniknews.com, Vestionline

Evropski ekspert: Bombardovanje Jugoslavije je strateška greška EU

Tanjug
Foto: Arhiva

Trinaest zemalja-članica NATO-a dale su toj alijansi na raspolaganje svoju avijaciju za izvođenje vojne operacije, a među njima su Francuska, Nemačka, Italija, Portugalija, Španija i Velika Britanija. Američki kontinent je imao oko 75 odsto udela u svim operacijama NATO-a. 

- Smatram to strateškom greškom. To je od NATO-a napravilo organizaciju koja je odgovorna za bezbednost Evropljana i koja je dominantna u odnosu na Evropsku uniju. Evropska unija i evropske članice NATO-a su napravile od sebe zatočenike geopolitičkih prioriteta SAD na Balkanu, kao i Nemačke, koja smatra da je EU potčinjeni deo evroatlantskog prostora. Smatram da je kriza u EU delimično počela upravo tada - rekao je ekspert. 

On je nazvao lažima izjave da je bombardovanje bilo "humanitarna intervencija". 

- To je bilo učinjeno da bi se sakrili istinski geopolitički interesi atlantista, koji su želeli da rasparčaju Jugoslaviju, da izvuku Rusiju iz regiona Balkana i da konačno okrenu balkanske zemlje NATO-u - rekao je Toman. 

Ekspert smatra da je rezultat bombardovanja "stvaranje nefunkcionalnih država kao što su Kosovo ili Bosna koje ne mogu da postoje bez evropskih subvencija".

- NA Balkanu su se za dug period učvrstili islamski ekstremisti, a region je postao jedan od kriznih faktora u odnosima s Rusijom, koja je izgubila poverenje u evroatlantske instance - ukazao je Toman. 

2024 © - Vesti online