Subota 23.03.2019.
23:11
Tanjug, Vestionline

Galijašević: Ministarstvo bezbednosti pod kontrolom AID-a

M. Karović
Dževad Galijašević

Galijašević je naveo da se AID služi Mektićem kao instrumentom zbog njegovog porekla i biografije da bi nastavili sa realizacijom starih ratnih ciljeva.

- Oni već imaju odgovore na ta pitanja, ali žele da stave do znanja da Predsedništvo nije za njih autoritet kome moraju odgovariti kada hoće - ocenio je Galijašević.

On je istakao da je obaveštajno-bezbednosni Izvršni komitet, koji čine predsedavajući Saveta ministara i njegova dva zamenika, morao da bude obavešten o tome šta Mektić govori jer ispada da u BiH vršljaju službe, prenosi RTRS. 

Galijašević je rekao da Mektićev zamenik Mijo Krešić to nije mogao uraditi, jer ne pripada ovoj AID-ovoj nomenklaturi koja upravlja Ministarstvom bezbednosti.

- Ministarstvo bezbednosti četiri godine iskazuje nepoštovanje prema osnovnim principima bezbednosti građana BiH i sada to pokazuje na slučaju Predsedništva - smatra Galijašvić.

On je objasnio da se cela afera o navodnom vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH besmislica "koje su projektovali Mektić i Avdo Avdić unoseći svoje frustracije".

- Ovom aferom vehabije se predstavljaju kao naivni jadnici kojima neka strana služba želi da podmetne dve puške u nekom selu "Bogu iza nogu" - kaže Galiješvić.

On je dodao da su vehabije dobro naoružane, radikalne, da imaju svoje izvore naoružavanja i finansiranja, više od stotinu vehabijskih kampova, naselja ili delove naselja, da je reč o grupama koje su organizovane u 22 paralelna džemata.

Galiješvić je rekao da su te grupe ubijale po BiH i celom svijetu svojim naoružanjem i da im nisu potrebne "dve hrvatske puške", te podsetio na sve terorističke napade koji su se dešavali na prostoru BiH.

On je ocenio besmislenim pokušaje da se rehabilituje pokret koji je dao 300 boraca za sirijsko ratište, a sada se vraćaju i prete bezbednosti građana BiH.

- Ovo što je Mektić uradio ima katastrofalnu dimenziju rušenja ustavnog poretka i bezbednosti BiH, pokušaja promene slike o selefijama u Evropi, pravljenje od njih budala kojima neko podmeće dve puške, a oni puni eksploziva, prsluka samoubica sa borbenim iskustvima iz Sirije - rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, i migrantski talas je u stvari teroristička agresija na BiH koju izvode poražene snage "Islamske države".

On je dodao da u tom talasu ovde dolaze propali, poraženi vojnici, ali veoma opasni, obučeni i naoružani, dok Mektić servira besmislenu aferu o ulozi Hrvata.

Galijašević je ukazao na ulogu Hrvata u BiH kada je reč o selefijsko-vehabijskom i podsetio na ubistva u centralnoj BiH koja su počinili mudžahedini ili su se dovodili u vezu sa njima, kao što je slučaj atentata na Jozu Leutara.

On je dodao da Hrvati zbog toga imaju više razloga da otkriju o tome šta znaju.

- Na ovaj način je Mektić bio u funkciji rušenja ustavnog poretka BiH, rušenja sistema bezbednosti, pomaganja teroristima i odvlačenja pažnje od stvarne pretnje koju predstavljaju - zaključio je Galiješević.

Predsedništvo BiH je 18. marta zatražilo od Ministarstva bezbednosti da mu u roku od tri dana dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti.

Prema saznanjima Srne iz izvora bliskih Ministarstvu bezbednosti, dan kasnije, 19. marta, stigao je zahtev.

Mektić je danas odgovorio Srni da je zahtev primljen juče i da će odgovor uslediti naredne sedmice.

2024 © - Vesti online