Subota 23.03.2019.
21:35
Vestionline, Tanjug

Mali: Najmanje 100 mrtvih u oružanom sukobu

Twitter/ Studio Tamani ‏
Napad se desio oko četiri sata popodne po lokalnom vremenu

Abdul Aziz Dialo, predsednik grupe, saopštio je ovaj broj nakon što je primio detaljne informacije od vlasti sa mesta događaja. U početku su svedoci rekli da je najmanje 60 ljudi ubijeno.

Dialo je izjavio da je među žrtvama bilo trudnica, male dece i starijih osoba. Poglavar sela Ogosagua takođe ubijen zajedno sa nekim njegovim unucima, prenosi AP.

Trenutno nije moguće utvrditi tačan broj žrtava.

Molaje Guindo, gradonačelnik susednog grada Bankasa, izjavio da je reč o očiglednom etnički motivisanom napadu. Muškarci obučeni kao Dogon lovci okružili su i napali selo Ogosagu između 4 i 5 sati ujutru po lokalnom vremenu.

- To je veoma veliki broj mrtvih - rekao je Guindo za Rojters. "Selo Ogosagu je potpuno devastirano", dodao je on.

Jedan stanovnik sela, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da čini se da je ovaj napad bio odmazda za napad u kojem je prošle nedelje poginulo 23 vojnika, a odgovornost za to je u petak preuzela organizacija povezana sa Al-Kaidom.

Grupa je saopštila da je napad na vojnike bio odmazda za nasilje koje je počinila vojska Malija protiv nacionalne manjine Fulani. 

Lokalne vlasti su sa svoje strane saopštile da je u pitanju "masakr civila zajednice Fulani" i da su ga počinioci tradicionalni lovci rivalske zajednice Dogoni. Fulani su nomadi koji se bave stočarstvom i trgovinom. Dogoni su poznati kao lovci, a u svetu po verskim ritualima i plesu pod maskama.

Dogoni optužuju Fulanije da podržavaju džihadiste vezane za terorističke grupe na severu zemlje i šire. Fulani, sa druge strane, optužuju Dogone da podržavaju malijsku vojsku u njenim nastojanjima da zaustavi ekstremizam.

Džihadističke grupe povezane sa Al-Kaidom i Islamskom državom koriste etničke sukobe u Maliju i susednim državama Burkini Faso i Nigeru da bi povećali regrutovanje i zauzeli ogromne površine teritorija kojima se praktično ne može upravljati.

U Maliju se, inače, od 2013. godine nalazi mirovna misija UN u kojoj ima 12.500 vojnika i policajaca.

2024 © - Vesti online