Subota 23.03.2019.
10:25
Vestionline, Tanjug

"NATO je tokom bombardovanja počinio veliki broj ratnih zločina"

commons.wikimedia.org
Foto: Arhiva

- Tada je 30 država napalo jednu državu koja nije nikoga napala. Pored toga, u intervenciju su bile i druge države koje su pomagale NATO-u dajući mu svoju infrastrukturu. Takav slučaj nije zabeležen u novijoj istoriji - rekao je Milisavljević za Tanjug.

Dodao je da je NATO tokom bombardovanja počinio veliki broj ratnih zločina, direktno se stavio na stranu terorističkih snaga na Kosovu i Metohiji i uspostavio novi poredak, a Ujedinjene nacije su po okončanju intervencije, preko Saveta bezbednosti, rezolucijama prihvatile zatečeno stanje iz juna 1999. godine. 

Milisavljević podseća da je, pored NATO-a, i OEBS imao svoju ulogu u fingiranju zločina kod Račka, koji je bio inicijalna kapisla za agresiju nad SRJ.

Prilikom agresije korišćene su zabranjene vrste oružja - kasetne bombe i osiromašeni uranijum, čime je na našem području trajno zagadena životna sredina i izazvan veliki porast obolelih od kancera. 

Kada je u pitanju naknada štete koja je pričinjena u intervenciji NATO, profesor ukazuje da su se članice tog pakta zaklonile iza subjektiviteta međunarodne organizacije i tako izbegle odgovornost.

Međutim, Milisavljević kaže da ostaje mogućnost da se pred unutrašnjim sudovima država vode postupci za nadoknadu štete jer na međunarodnom planu za to nema mogućnosti.

2024 © - Vesti online