Subota 23.03.2019.
00:44
Đ. Barović - Vesti

Radovan nikad jači!

Tanjug/AP
Radovan Karadžić

- Za reviziju postupka je dovoljna samo jedna nova bitna činjenica, a mi smo tokom procesa Sudu dostavili najmanje stotinak takvih dokaza i nijedan nije razmatran. Ni u prvostepenoj presudi, a zatim u žalbi Tužilaštvo i na kraju u ovoj presudi, nismo dobili odgovor na glavni argument Karadžićeve nevinosti, a to su više od 70 strogo poverljivih naređenja o humanom postupanju sa civilima i zarobljenicima. Sud je nazvao te dokaze "propagandom", mada je reč o strogo poverljivim naređenjima koja su bila van domašaja javnosti. To je svojevrstan apsurd - ističe Sladojević.

Sladojević je tokom jučerašnjeg dana posetio Karadžića u Pritvorskoj jedinici, a zbog procedure u danu izricanja presude se čuo samo telefonom.

On demantuje navode nekih medija da je prvi predsednik RS loše podneo presudu, te da je razmišljao o samoubistvu tokom izricanja presude nalik na Slobodana Praljka.
- Verujte, Karadžić je nikada jači i apsolutno ne razmišlja o tome da na sebe digne ruke. On je pre svega hrišćanin, a drugo veliki borac koga je ovakva nepravda samo osnažila da nastavi svoju borbu. Koliko ga znam, tako će i biti - navodi Sladojević.

Haški cinizam

Sladojević kaže da je Žalbeno veće "očigledno došlo do zaključka" da će Karadžić dugo poživeti.
- Ukoliko je na bazi istovetnih odluka iz prvostepene presude, Žalbeno veće ustanovilo da kazna nije "adekvatna", jedino mogu da razumem da su procenili da im deluje "živahno" i da će uspeti da izdrži tih 40 godina koliko mu je prvo izrečeno - cinično primećuje Sladojević.

Ne utiče na sudbinu RS

Sladojević tvrdi da ovakav ishod suđenja Karadžiću ni na koji način neće uticati na sudbinu Republike Srpske, a posebno zahteve koji su u vezi sa ukidanjem ovog entiteta.
- Ni presuda Karadžiću, a ni ona koja bude izrečena generalu Ratku Mladiću neće ni na koji način da utiče na sudbinu Republike Srpske. Haški tribunal je utamničio jednog Radovana, ali u Republici Srpskoj su svi Radovani - ističe pravni savetnik prvog predsednika RS.

2024 © - Vesti online