Subota 23.03.2019.
00:11
E. V.

Srpska važnija od moje žrtve!

EPA/Peter Dejong/Pool
Časna borba: Prvi predsednik RS Radovan Karadžić

- Srpski narod i ja zajedno sa njim smo već pobedili. Republika Srpska je stvorena, a srpski narod slobodan u vlastitoj državi. Žrtva koju ja podnosim manja je od drugih. Hiljade i hiljade mladića svojim životima izgradilo je Republiku Srpsku. Mnogi su postali ratni invalidi. Najveće žrtve su podnele majke, čiji su sinovi, najčešće jedinci, dali život za slobodu srpskog naroda. To su istinske žrtve - poručio je Radovan Karadžić preko advokata Marka Sladojevića, s kojim je razgovarao oko pola sata po izricanju presude.

Prema rečima advokata, Karadžić ga je zamolio da prenese da je jalova osveta Haškog tribunala i da mu, kao starcu, ne može ništa.

Nema predaje

- Nismo se predavali ni kada je bilo daleko teže, pa ni ovako utamničen neću nikada prestati da se borim za istinu o našoj pravednoj borbi u ratu koji nam je nametnut i u kom su stradala sva tri naroda. Svaki rat, naročito građanski, izrodi zločine koje je naša država, ako je znala, osuđivala i procesuirala. Mi smo se časno borili za slobodu i jednakost srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Zato uvek i svuda budimo dostojanstveni, ne mrzimo druge i ponosno čuvajmo ono što je iznad nas, a to je Republika Srpska - poručio je Radovan Karadžić.

Za pravo su mu dala boračka udruženja porukom da je reč o sramnoj odluci Haškog tribunala kojom je još jednom povrđena apsolutna pristrasnost i netrpeljivost prema srpskom narodu.

Borci uz predsednika

Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić naglasio je da je kazna doživotnog zatvora doneta preglasavanjem sudija i da su dvojica od petorice bila protiv. Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocenio je da će se nakon ovakve presude srpski narod suočiti sa velikim pritiscima, zbog čega RS mora biti jedinstvenija nego do sada.

Presudu su odbacili i u Organizaciji starešina Vojske Republike Srpske, poručivši da će Radovan Karadžić ostati ličnost koja je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata iskazala visok stepen odgovornosti, patriotizma, časnosti i humanizma prema protivniku, dajući nesebičan doprinos odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske.

Sramni sud i presuda

Ishodom suđenja ogorčen je i narod Srpske.
- To je sramni sud, pa je i presuda sramna - ogorčen je Paljanin Radovan Šešlija.
On ističe da je Karadžić vodio politiku pomirenja i pokušavao da izbegne rat koji je Alija Izetbegović s mentorima sa Zapada ipak izazvao.
- Radovanov narod je tužan i mislim da on nije kriv. Niko iz našeg srpskog naroda nije genocidan, jer smo mi samo branili svoja ognjišta - kaže Šešlija.
Slično misli i njegov sugrađanin Radivoje Karišik koji ne krije ogorčenje. Milovan Tadić uvereno kaže da je Radovan Karadžić morao da da bude oslobođen.
- I ja sam bio u ratu, znam kako se i šta dešavalo. Osuđuju samo Srbe - kaže Tadić.

Tražićemo reviziju procesa

Član Karadžićevog pravnog tima, advokat Goran Petronijević, rekao je da je drugostepena presuda bivšem predsedniku RS pravosnažna, ali da nije konačna.
- On i dalje ima pravo na vanredni pravni lek, odnosno reviziju postupka. Mi ćemo ga sutra posetiti i razmotriti mogućnost da od svih dokaza koje je tužilaštvo sakrilo od nas tokom postupka sačinimo novo činjenično stanje. To će nam biti dovoljan razlog za podnošenje zahteva za reviziju - objasnio je Petronijević.
On je dodao da je bilo očekivano izricanje doživotne kazne umesto 40 godina koliko je bilo određeno prvostepenom presudom.
- To je odraz stanja na terenu. Kad god je pritisak prema Srpskoj i prema Srbima, ovakve presude su uvek bile neka vrsta kompenzacije - ocenio je Petronijević.

Čekaju zatvori u 11 zemalja

Radovan Karadžić može da bude upućen u zatvor u neku od zemalja koje su potpisale odgovarajući ugovor, a čija zakonodavstva predviđaju doživotnu kaznu. To su Švedska, Finska, Danska, Velika Britanija, Belgija, Nemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Italija i Španija.
Petronijević je potvrdio da će Karadžić još neko vreme provesti u Hagu.

Zar Orić da priča o zločinu?!

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će da raščisti s članom ovog tela Željkom Komšićem povodom njegovih izjava o presudi Radovanu Karadžiću.
Naime, Komšić je rekao da presuda predstavlja "minimum pravde za sve žrtve Bošnjake i Hrvate koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja Republike Srpske, što stavlja na stub srama sve koji su ga podržavali, a i danas ga brane".

Dodik je odgovorio da će ta izjava i one iz SDA otežati njihove razgovore, te ocenio da je i ono malo poverenja u BiH izgubljeno.
- To nam nalaže potpuni oprez. Nigde nema da je Srpska genocidna, samo se drzne Komšić da to kaže. To je uvreda za Srpsku i s njim ću to da raščistim - rekao je Dodik.

On je dodao da ne može da bude genocidna Srpska, a da ne bude genocidna BiH.
- Komšić je pokušao sve Srbe da optuži. To je meni jasna poruka i prema tome ću se odnositi kako mislim da treba - rekao je Dodik i dodao da RS nastavlja da živi i pozvao sve građane da je jačaju, bore se za svoja prava i pokažu da nije onako kako je presuđivano.

Dodik je presudu Karadžiću nazvao arogantnom i ciničnom i ocenio da je pomirenje sada još neizvesnije i gotovo nemoguće.

Dodik je rekao da nepravda boli jer je "nemoguće da o Karadžiću i njegovom navodnom zločinu priča ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić, koji je počnio ubistva i zločine.
- Na Orićeve zločine nisu reagovali pravosuđe BiH i Haški tribunal, a osuđen je Karadžić kome niko nije dokazao da je naredio, učestvovao u ubistvima ili im prisustvovao - rekao je Dodik i podsetio da za stradanja Srba u Hrvatskoj i BiH niko od funkcionera nije odgovarao, pa se tako tek po smrti Alije Izetbegovića saznalo da je protiv njega vođen postupak u Hagu.

Dodik je podsetio da je u Srpskoj odavno izgubljeno poverenje u Haški tribunal, ali i da ova presuda ne zadire u Srpsku, pa tu priču odbacuje.

Koljači na slobodi

Predsednica RS Željka Cvijanović izjavila je da se ovom i drugim presudama želi stvoriti slika u kojoj su jedni žrtve, a Srbi agresori.
- Tako danas imamo situaciju da neki za koje postoje dokazi da su vadili oči, ubijali decu ili klali oslobađani u Hagu, a potom i pred pravosuđem BiH - podsetila je Cvijanovićeva.

Likuje i Džaferović

Oglasio se i treći član Predsedništva BiH Šefik Džaferović koji je rekao da je "kompletno ratno rukovodstvo Republike Srpske presuđeno za udruženi zločinački poduhvat, genocid i zločin protiv čovečnosti".
- To ne doživljavam kao presudu srpskom narodu, već političkom projektu kog je stvorio Slobodan Milošević u Beogradu, a sprovodili ga u BiH Radovan Karadžić i Ratko Mladić - rekao je Džaferović.

Haška sablja za njegovu glavu

Luka Karadžić kaže da je zatečen presudom svom bratu Radovanu Karadžiću.
- Desilo se nešto mimo pravde i prava. Ali to govori o tom sudu. Mi taj sud ne priznajemo, on je nelegalan i nelegitiman - rekao je Luka.

On ukazuje da bi za Radovana Karadžića i presuda na 20 godina bila doživotna, s obzirom na godine.
- Radovan je u rukama onih kod kojih je bila njegova glava i njegova sablja, tako da su mogli da rade šta hoće. Ostajemo ponosni na njega. On je uradio za srpski narod što niko nije. Napravio je državu, priznao to neko ili ne - istakao je Luka i rekao da će posetiti brata čim mu zdravlje bude to dozvolilo.

Sonja Karadžić Jovičević, potpredsednica Narodne skupštine RS i ćerka Radovana Karadžića, kaže da je presuda njenom ocu rezultat političkog pritiska i da nema veze s pravom.
- I presuda na 20 ili 40 godina bila bi doživotna u slučaju mog oca - rekla je Sonja koja smatra da je uspeh tima odbrane što je izostala presuda za genocid u sedam opština RS.

Ona je dodala da se nada da će istina jednog dana izaći na videlo, te da će tada narodi u BiH moći konačno da se pomire i žive normalno.

Ima nade za Mladića

Darko Mladić, sin ratnog komandanta RS generala Ratka Mladića, izjavio je da je presuda Radovanu Karadžiću u Hagu za žaljenje.
- Ova presuda neće doneti ni pravdu, a ni pomirenje, nego će nastaviti kontrovereze oko rata u Bosni - rekao je Darko Mladić čiji je otac prvostepeno u Hagu takođe osuđen na doživotni zatvor.
Prema Darkovim rečima, u žalbenom postupku njegovog oca je nešto drugačija situacija.
- Mislim da sada raste značaj efikasne i dobre odbrane u slučaju mog oca. Uložićemo dodatne napore i obratiti se svima koji mogu da pomognu - rekao je Darko Mladić.

2024 © - Vesti online