Nedelja 08.08.2010.
08:14
Večernji list

Tanzanija - egzotična i divlja

Tanzanija se, kao najveća zemlja istočne Afrike, prostire na 945.087 km². Na tom prostoru živi oko 41,5 milion stanovnika i oko 100 različitih plemena.

Glavni grad je Dodoma, ali je stari glavni grad Dar Es Salaam (što na arapskom znači 'luka mira') još uvek je najveći grad i ujedno glavni industrijski, trgovački i finansijski centar.

Korisne informacije

 

- Viza: potrebna, vadi se na ulasku u Tanzaniju, cena oko 50$

 

- Valuta: tanzanijski šiling (1 USD = 1350 TZS)

 

- Vakcinacija: Obavezna protiv žute groznice i profilaksa protiv malarije.

  

- Kada putovati: Najsvežiji period traje od kraja juna do septembra, ali su tada i hoteli najpopunjeniji. Oktobar i novembar su takođe prijatni sa manje gužve i više zelenila zahvaljujući kratkotrajnijim kišnim periodima. Od decembra do kraja februara je period vrućina ali i najbolje vreme za posetu Zanzibaru. Glavna kišna sezona traje od marta do maja kada su i troškovi smeštaja najmanji, a krajolik u svom punom cvatu.

 

- Korisne reči: pozdrav – habari gani, jumbo, shikamu; hvala – asante; doviđenja – kwaheri, tutaonana; voda – maji 

 

- Šta poneti: Na put ponesite prvu pomoć koja podrazumeva i osnovne lekove protiv bolova i temperature i neko brzo sredstvo za dezinfekciju rana kao i kvalitetniji repelent za tropske krajeve.

- Poneti i sredstvo za sunčanje, po mogućnosti sa većim zaštitnim faktorom i udobniju i prozračnu obuću i odeću.

 

Moto Masaija “Hakuna Matata” što u prevodu sa svahilija znači život bez pravila, odgovornosti i briga jednostavno je hedonističko načelo koje se ovde oseća na svakom koraku!

Tanzanija je jedna od najmanje urbanizovanih afričkih zemalja, ali zato zemlja sa najviše rezervata i parkova prirode te fascinantnim životinjskim svetom. Ovde se nalaze i brojni rudnici zlata od kojih je najveći rudnik Tulavaka u zapadnoj Tanzaniji.

Iako politički stabilna i za turiste sigurna zemlja, još uvek spada među najnerazvijenije na svetu. Putevi su puni rupa, poprilično uski i prašnjavi i veoma teški čak i za pešačenje, a vozi se levom stranom.

Prava atrakcija na ulicama su upravo stanovnici, koji nose odeću veoma živih boja pa tako predstavljaju pravi izazov za fotografisanje. Ipak, nije preporučljivo fotografisati ih bez pitanja, a nikako biti nametljiv i nasilan.

Tanzanci su veoma srdačni i gostoljubivi i neće propustiti priliku da vas pozdrave svojim najčešćim pozdravom “Jumbo!” Ako im odgovorite na svahiliju, izazvaćete pravo oduševljenje. Inače, uz svahili u upotrebi je i engleski jezik, ali uglavnom u poslovnom smislu.

Nepresušan izvor safarija

Reč “safari” na jeziku Masaija znači putovati, a upravo vam safari u Tanzaniji obećava jedno nenadmašno putovanje svetom divljine. Na njenom prostoru živi oko 60.000 vrsta insekata, oko 25 vrsta gmizavaca i vodozemaca te oko 100 vrsta zmija i riba.

Takođe, ovde možete videti oko 1.000 različitih vrsta ptica, dok je jedno od najboljih mesta na svetu za posmatranje lavova, geparda i leoparda upravo Nacionalni park Serengeti.

Ako imate tri do pet dana za safari, trebalo bi da se fokusirate na krater Ngorongoro i Serengeti, sa letom između njih kako se ne bi nepotrebno gubilo vreme na putovanje drumovima. Ipak, optimalno je rezervisati 10 dana kako biste u potpunosti doživeli uzbuđenje safarija.

Ako imate i koji dan više, u turu je dobro uključiti i područja Ndutu, Tarangiri te Manjara. Naravno, treba imati na umu kada su kišni periodi.

Dobra opcija su i kombinacije safarija sa odmorom na Zanzibaru kao i odlazak na Kilimandžaro sa Zanzibarom. Veoma je važno da se oslonite na kvalitetne lokalne vodiče uz koje ćete maksimalno iskoristiti svoje putovanje. (www.wildthingsafaris.com, www.tanzaniasafarisafrica.com, www.tanzania-adventure.com )


Velika seoba životinja

Jedna od najspektakularnijih seoba životinja, koju se često svrstava i među sedam svetskih čuda, događa se upravo u Nacionalnom parku Serengeti. Nastupom sušnog perioda životinje se skupljaju u krda i sele se u vlažnija područja. Svake godine u maju i junu 1,5 milion zebri, gazela i bizona napušta savane Serengetija i kreće na  severozapad prema zelenim travnjacima kenijskog Nacionalnog parka Masai Mara.

Na putu životinje prelaze nekoliko reka u koje uleću naterane pritiskom krda iza sebe. Mnoge svladaju panika i rečna struja pa se udave. Druge na dugom putu rastrgnu  krokodili ili ih zaskoče lavovi. Ipak, većina stigne u južnu Keniju, gde ih čekaju novi grabljivci, ali i obilje sveže trave.

Veličanstveni Kilimandžaro

Ne propustite


- Nacionalni park Serengeti

- Rezervat Selous

- Kariaku - glavnu pijacu Dar es Salama i najveću pijacu u istočnoj Africi.

- Arhipelag Zanzibar

- Penjanje na Kilimandžaro ili
“Brdo demona” – najvišu planinu u Tanzaniji.

- Grad Arušu

- Krater ugašenog vulkana Ngorongoro 

Smeštena u Nacionalnom parku Kilimandžaro na severoistoku Tanzanije, proslavljena planina Kilimandžaro, najviša u Africi, neaktivan je vulkan koji se sastoji od vrhova Kibo, Mavvensi i Šira.

Najviši vrh visok je 5895 m, a osvojio ga je Nemac Hans Mejer koji ga je nazvao po nemačkom caru Vilhelmu Spicu. Danas on nosi ime Uhuru Pik, što u prevodu znači “Vrh slobode”.

Iako je Kilimandžaro samo tri stepena južno od ekvatora, zbog velike nadmorske visine krater Kiba je cele godine prekriven snegom što stvara veličanstvenu scenu kada se posmatra iz okolnih sušnih savana.

Na Kilimandžaro vode mnoge organizovane ture koje na proputovanju do vrha prolaze kroz alpsko rastinje, polupustinju i močvarno područje. Većina ih kreće iz Mošija ili Aruše, a usponi obično traju od 5 do 8 dana nakon čega sledi spektakularan pogled na prostranstva Tanzanije i Kenije.

Zanzibarska egzotika

Već sam naziv ostrva zvuči dovoljno egzotično da bi privukao mase željne idiličnog tropskog odmora. Ako tome dodamo i činjenicu da na ostrvu vlada prava mešavina arapske, afričke i portugalske kulture jasno je da se ne radi samo o plažama i suncu!

Ostrvo je smešteno tek 35 kilometara od istočnoafričke obale, površine je 1.609 km², a zajedno sa okolnim ostrvima, uključujući i ostrva Pemba i Mafia, broji oko milion stanovnika. Devedeset posto populacije je muslimanske veroispovesti, ali na ostrvu nema verske netolerancije kao ni kriminala.

Tu se proizvodi devet desetina svetske proizvodnje začina: bibera, šafrana, kurkume, kadamona kao i bilja od kojeg se prave najpoznatiji svetski parfemi i kozmetika.

Već posle pola sata vožnje avionom od glavnoga grada Tanzanije – Dar es Salama – stiže se do Ston Tauna, glavnog ostrvskog grada.

Većina zgrada u centru je pod zaštitom UNESCO-a, a izgrađene su u 19. veku kada je ostrvo pod vlašću omanskog sultana bilo glavni trgovački centar u Indijskom okeanu. Ston Taun je grad sa saobraćajnim gužvama i haotičnim pijacama. Dugi niz godina Zanzibar je bio centar istočnoafričke trgovine robljem i slonovačom. Karavani koje su u unutrašnjost Afrike odlazili po robove kretali su upravo sa Zanzibara, a odavde je i Henri Stanlei krenuo u potragu za najvećim istraživačem Afrike Davidom Livingstonom.

Na Zanzibaru je rođen i popularni pevač grupe "Queen" Fredi Merkjuri koji je u Ston Taunu pod imenom Farok Bulsara proveo prvih nekoliko godina života. Kuća u kojoj je rođen danas je pretvorena u prodavnicu suvenira, a sam pevač nije preterano iskorišćen u reklamne svrhe. Ipak, Zanzibar je najpoznatiji po velikoj količini sunca i rajskim plažama sa čarobno belim peskom.

Troškovi na putu


Putovanje Tanzanijom može da bude poprilično skupo ako želite da prođete neke od kvalitetnijih safari i planinarskih programa. Ako se odlučite za jeftinije hotele, javni prevoz i lokalnu hranu računajte sa oko 3.000 dinara po danu, ali bez troškova izleta, safarija i slično.

 

Putnici koji traže nešto više komocije treba da računaju i sa oko 10.000 dinara dnevno, dok će vas samo smeštaj u nekoj od luksuznijih kućica u divljini koštati i do 36.000 dinara po osobi i danu.

 

Skoro svuda se očekuju napojnice, pre svega na safari-turama (vodiči i vozači), dok u restoranima iznose oko 10 odsto od potrošenog iznosa. Kreditne kartice se često ne prihvataju čak i u nekim boljim hotelima, a bankomati takođe baš nisu česta pojava. Stoga je uvek pametno raspolagati gotovinom. Na put je najbolje poneti američke dolare, i to u manjim i većim novčanicama, ali i menjanje evra ne bi trebalo da bude problem.

 

Tanzanija je uglavnom bezbedna  zemlja, ali je ipak poželjno izbjgavati slabo naseljena područja i usamljene plaže, a ako se krećete noću obavezno uzmite taksi. Na području turističkih zona, posebno u Aruši, Moši i na Zanzibaru očekujte nešto napornije prodavce izleta.

 

Naravno, nemojte da šetate sa puno nakita, previše novca, torbicama i kamerama. Najbolje da sve vredne stvari ostavite u hotelskom sefu, a sa sobom nosite torbicu koja se vezuje oko pojasa.

2024 © - Vesti online