Petak 22.03.2019.
14:23
Vestionline

Psihodelično-zvučna putovanja na dohvat ruke

pixabay.com
Mikseta u pogonu

Space Tribe

Nakon raspada gotik rok benda Speciemen, osamdesetih godina prošlog veka, Oli Visdom putujući Azijom održava svoju prvu psihodeličnu žurku u Koh Phanganu, na Tajlandu. Od tada, važi za pionira psihodeličnog trens zvuka, čiji projekat Space Tribe uključuje neobičnu odeću i dekor.

Infected Mushroom

Nema sumnje da je Infected Mushroom pomogao da se psihodelična elektronska muzika stavi na mapu sveta od pojave njihovog debi albuma "The Gathering" 1997. Danas, Infected Mushroom su poznati zbog svog unikatnog zvuka kao mešavine različitih stilova koji uključuje raznovrsne muzičare.

Raja Ram (Shpongle, The Infinity Project, 1200 Micrograms)

Smatran za "oca" psihodeličnog zvuka, ovaj osamdesetogodišnjak australijskog porekla i dalje je aktivan. Ronald Rotfild (Raja Ram) glavno je lice iza projekata Shpongle i 1200 Micrograms. Njegova izdavačka kuća TIP World pomogla je popularizaciji psihodeličnog zvuka u Velikoj Britaniji. 

Simon Posford (Hallucinogen, Shpongle, Younger Brother)

Simon Posford je britanski muzičar čija intresovanja variraju od psajtrensa, do roka i elektronike. Svoj debi album Hallucinogen objavio je 1995, koji je vremenom postao klasik. Od tada nastupao je i objavljivao pod različitim imenima poput Shpongle (sa Raja Ramom) i Younger Brother (sa Bendžaminom Vaughanom).

Etnica / Pleiadians

Etnika je projekat koji su 1993. osnovali tri italijanska producenta. Maurizio Begoti i Maks Lanfranconi još uvek nastupaju širom sveta. Stvorili su masivnu diskografiju koja je objavljivana pod imenima Etnica, Pleiadians i Tecnica.

wikipedia.org
Raja Ram

Astrix

Iza projekta Astrix stoji izraelac Avi Shmailov čija avantura započinje 1997. Nakon objavljivanja zapaženih albuma Eye to Eye i Artcore, koji su oblikovali scenu svojim progresivnim zvukom, njegova popularnost ne prestaje da raste. Nastupa i pod imenom Alpha Portal zajedno sa kolegom, takođe izraelskog porekla, Ace Venturom.

Goa Gil

Goa Gil (Gilbert Levi) odrastao je u centru muzičke scene u San Francisku šezdesetih godina prošlog veka, da bi napustivši rodno mesto svoje putovanje nastavio u Indiji, koja ga je, kako često pominje, u potpunosti preobratila. Poznat po svojim dugim nastupima, izjavama i neverovatnim osećajem za improvizaciju sa razlogom važi za hodajuću legendu. 

X-Dream

Album jednostavnog naziva "Radio" smatra se vrhuncem u istoriji dinamične elektronske muzike. Pionirski duo iz Nemačke uneo je neke novitete koje su zauvek promenile još uvek nedefinisan zvuk koje će imitirati mnogi. 

Astral Projection

Zaslugom svog primamljivog i melodičnog zvuka, izraelski duo Astral Projection (Avi Nisim i Lior Perlmuter), obožavan je kako u svetu tako i u Srbiji, gde su dosta puta nastupali. Iza sebe imaju 9 albuma i mnogima su bili polazna tačka u otkrivanju psihodeličnih svetova koje pokreće ritam u službi tehnologije.

Juno Reactor

Juno Reactor predstavlja multi-žanrovsku izvođačku grupu koju čini Ben Vatkins od ranih devedesetih. Njihov debi album pod nazivom Tranmissions predstavljao je neobičanu mešavinu Goa Trens i Tehno zvuka. Poznati su zbog svojih eksplozivnih nastupa. Takođe, radili su muziku za poznate igrice i filmove poput Mortal Kombata, Matriksa, Grand Turismo i drugih. 

2024 © - Vesti online