Petak 22.03.2019.
10:34
Vestionline

Handke, Tolstoj i Primakov u Beogradu

EPA/Daniel Maurer
Peter Handke

Tolstoj je zamenik predsednika Ruske Državne Dume i jedan od bliskih saradnika predsednika Putina, a u Rusiji još poznat i kao "srpski Tolstoj". Naime, njegovi preci su posle 1917. kao izbeglice živeli u Srbiji, a potom se vratili u Rusiju.

Peter Handke austrijski pisac, dobitnik mnogobrojnih nagrada za književnost. Početkom aprila 1999. sa početkom bombardovanja Jugoslavije, Handke je otputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Katoličke crkve

Pored književnosti, Tolstoja i Handkea ujedinjuje privrženost istini i miru kao i postojano prijateljstvo sa Srbijom i oštra osuda agresije NATO.

Konferenciji prisustvuje i oko 300 drugih osvedočenih prijatelja Srbije iz oko 50 zemalja sa svih kontinenata. Među njima su Brazilka Sokoro Gomeš, predsednica Svetskog saveta za mir,
Izraelski naučnik Gideon Grajf, autor knjige "Jasenovac Aušvic na Balkanu", Ivan Antonovič, bivši MIP Belorusije i mnoge druge ličnosti iz sveta nauke, umetnosti diplomatije i publicistike.

Konferenciju, međunarodnu smotru dokumentarnih filmova o agresiji NATO (Jugoslovenska kinoteka) i druge aktivnosti organizuju Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije i Društvo srpskih domaćina.

2024 © - Vesti online