Nedelja 24.03.2019.
12:30
Priredila: J.Milutinović

Čudesna bašta Kloda Monea (FOTO)

pixabay.com
 

Klod Mone bio je jedan od ključnih stvaralaca impresionizma po čijoj slici je pravac i dobio ime. Naime, mladi stvaraoci među kojima je bio i Mone, 1974. godine u ateljeu fotografa Feliksa Nadara izložili su svoje slike prvi put kao grupa.

Tada je Mone predstavio svoju sliku "Impresija, rađanje sunca”. Kritika nije bila blagonaklona, a naziv impresionizam upotrebio je Luis Leroj u svom članku o izložbi u časopisu Šarivari. Naziv je upotrebljen pežorativno, međutim odomaćio se i kod samih slikara koji su nadalje sebe nazivali impresionistima. 


Impresionisti iz ateljea izlaze u prirodu i glavni cilj im je predstavljanje preko subjektivne impresije.  Knjiga Ežena Ševrela "O zakonu simnultanog kontrasta boje” bila je posebno zanimljiva slikarima impresionizma. On je svojim istraživanjima dosao do zaključka da se svetlost sastoji od osnovnih boja crvene, žute i plave, i od njima komplementarnih narandžaste,ljubičaste i zelene.

Prema tome senke su slikane hladnim, a osvetljene površine toplim bojama, čime je stvorena prekid sa klasičnim slikarstvom. Glavni kriterijum se sastojao u prikazivanju predmeta i prirode preko analize svetlosti. Forma se menja pod uticajem svetlosti, pa su tako slikari stvarali čitave cikluse istih motiva slikane pod različitim uticajem svetlosti.

Druga faza Moneovog stvaralaštva vezana je za njegov boravak na imanju na kome je stvarao svoj izolovani svet prirode i umetnosti. Na zapuštenom imanju u Žizerni godinama je sam stvarao vodeni vrt, koji je slikao narednih tridesetak godina. Sam je sadio i održavao svoj vrt koji mu je bio izvor inspiracije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Water Lilies, 1917, Claude Monet . . #claudemonet #art #painting #artofig #monet

A post shared by pila (@cutepila) on Mar 23, 2019 at 9:30pm PDT

Proučavajući svetlost i boje slikao je iste prizore i predmete u različitim godišnjim dobima i delovima dana. Tako je nastao ciklus Lokvanji koji se sastoji od 250 slika. Prema nekim podacima pretpostavlja se da je Mone bolovao od katarakte, pa je i to uticalo na izgled slika. Danas se slike nalaze u različitim muzejima, a neke su i u privatnom vlasništvu ljubitelja umetnosti.  

Klod Mone je svakako jedna od najznačajnijih figura savremenog slikarstva, a njegovo stvaralaštvo ne prestaje da iznova impresionira sve poštovaoce njegovog dela.
 

2024 © - Vesti online