Četvrtak 21.03.2019.
23:15
Vestionline, Tanjug

Predsednik Nemačke u Zagrebu: Ugledajte se na nas, suočite se sa svojom prošlošću

EPA/Daniel Kasap
Poseta Štajnmajera Hrvastkoj, u razgovoru sa Kolindom Grabar Kitarović

Štajnmajer je pozvao na pomirenje pominjući primer nemačko-francuskih odnosa nakon Drugog svetskog rata.

Hrvatski N1 prenosi da je Štajnmajer, koji je u posetu stigao na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović, svečano dočekan na Pantovčaku, gde je prvo održan njihov susret u četiri oka, a potom i bilateralni sastanak delegacija Hrvatske i Nemačke.

Navodi se da je nemački predsednik govorio o predstojećem hrvatskom predsedavanju EU, naglasivši da je Hrvatska svesna odgovornosti.

- I jedni i drugi smo svesni da je odgovornost ovih dana kad očekujemo odluke o ’bregzitu‘ još veća nego što je to bio slučaj ranije. Hrvatska je mlada članica, ali smem da kažem da je u srcu Evropske unije nastavila da pomaže da se prebrode različitosti novih i starih članica, evropskog severa i juga - rekao je Štajnmajer.

Hrvatska predsednica je na pitanje o snažnom talasu iseljavanja državljana Hrvatske u inostranstvo odgovorila da su demografski trendovi u Hrvatskoj još negativni.

- Talas iseljavanja se ipak smanjuje. Nemačka je, ipak, odredište broj 1 i vaši statistički podaci nam najbolje govore o tome koliko je ljudi otišlo - rekla je Grabar Kitarovićeva Štajnmajeru, preneo je B92.

2024 © - Vesti online