Četvrtak 21.03.2019.
19:44
J. Arsenović - Vesti

Otvorena izložba "Da se ne zaboravi"

J. Arsenović
 

Na izložbi su izložene fotografije, autentična svedočanstva o stravičnim stradanjima ljudi i uništavanju imovine za 78 dana bombardovanja NATO avijacije. Fotografije su u najevećem broju već objavljene kroz različite medije, ali je jedna karta doživela premijeru.

J. Arsenović
Hadži Ljubiša Gvoić pored svoje karte

Autor, dugogogodišnji kartograf lista Politike, a potom i Večernjih Novosti Hadži Ljubiša Gvoić uspeo je ono što nisu ni vojska ni država, da na karti Repunlike Srbije i Crne Gore ucrta sva mesta koja su bila izložena bombama zapadne vojne alijanse.

J. Arsenović
Narodni poslanik profesor Miladin Sevrlić u prepoznatljivoj narodnoj nošnji

Kako kaže za Vesti-online uradio je to samoinicijativno, prvo grubo skicirajući, a potom nedeljama istražujući. Prvi dokument koji je koristio bio je izveštaj Vojske, ali je u njemu bilo i materijalnih grešaka poput te da je autobus Niš ekspresa pogođen u Vitanovcu a ne u Lužanima, pa sve do manjih slovnih grešaka u nazivima mesta.

J. Arsenović
General Milomir Miladinović i autor izložbe Milen Čuljić (s leva na desno)

Ako se Vojsci ova vrsta "aljkavosti" može oprostiti jer je reč o prvom izveštaju još dok se miris bombi osećao u vazduhu, Gvoić se pita zašto država ni dve decenije kasnije na jednom mestu nije objavila celu hronologiju NATO agresije.

J. Arsenović
Ekogenocid na delu

Autor izložbe je Milen Čuljić dok je izložbu otvorio general Milomir Miladinović, predsednik Kluba generala i admirala Srbije. 

2024 © - Vesti online