Petak 22.03.2019.
00:55
Đ. Barović - Vesti

U zatvoru do smrti!

EPA/Peter Dejong/Pool
Odbijeno 50 žalbi: Radovan Karadžić

U obrazloženju ove presude, predsedavajući petočlanog sudskog veća Mehanizma za krivične sudove, Vang Joensen je saopštio da jeŽalbeno veće odbilo svih 50 žalbenih zahteva Karadžića, uključujući i one ključne za genocid u Srebrenici i neselektivno gađanje civila u Sarajevu, ali da je usvojilo tačku četiri žalbe Tužilaštva na visinu kazne. Odluka je usvojena uz suprotno mišljenje sudija Del Prada i Del Roza.

Ovim su pale u vodu sve nade odbrane da bi ovaj postupak mogao da se završi usvajanjem zahteva odbrane da Karadžić bude oslobođen ili da mu se smanji kazna, odnosno da se postupak vrati na početak. Podsetimo, u žalbi na prvostepenu presudu, Karadžićevi pravni pomoćnici naveli su i da je njihov klijent bio izložen političkom suđenju, na kojem je unapred osuđen, kako on tako i bosanski Srbi.

Takođe, doktor Karadžić je upravo za "Vesti", u prvom intervjuu pošto je prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora naveo da je u sudskom postupku napravljeno previše neuobičajenih presedana.

Politički proces

- Suđeno mi je za nešto što se neizbežno dešava u svakom, pa i našem građanskom ratu. Pritom i samo Tužilaštvo ne tvrdi da sam ja uradio nešto loše, nego da je politika dovela do ovoga i onoga. Pa, tu politiku su kreirali oni koji drže ovaj sud i preuređuju ovaj svet - kazao je Karadžić i dodao da je žrtva političkog procesa.

On je rekao da je uprkos ograničenjima i neravnopravnosti sa Tužilaštvom njegova odbrana uradila odličnu istragu.
- Sa Meseca se vidi da sam nevin, pa vidite ishod. Pravo pitanje je da li su prilike takve da će se sud radije ogrešiti prema meni nego prema vlasnicima suda. A u Bosni onih koji mi veruju, a i znaju istinu, ima više nego što se iko nada. Ima i među muslimanima i među Hrvatima - istakao je Karadžić i na naše pitanje da li zaista veruje da može biti oslobođen uzvratio da ukoliko "sudovi gledaju na to šta će biti posle presude, onda to nije pravda".

Laži zauvek

On je tada upitao zašto bi oslobađanje nevinog podiglo tenzije, a osuda nevinoga umirila region. I šta o sebi misle oni koji bi želeli da nevin bude osuđen, a pritom i dalje veruju u Boga.

- Nije važna presuda bilo kom pojedincu, važno je stanje u regionu. Pogrešnim sudskim odlukama laži se cementiraju da traju zauvek. Meni se presuđuje što sam upozoravao da se genocid iz 1941. ne sme ponoviti. Kao da tog genocida u Drugom svetskom ratu nije bilo, nego sam ga izmislio da plašim Srbe. A da su Jugoslavija, ili bar Srbija, popisale žrtve i donele deklaraciju o genocidu, ne bi moralo da se ponovo dokazuje šta nam se desilo tada. Srbi, Jevreji i Jermeni nemaju više prostora za takav nemar - naveo je tada Karadžić.

Bez genocida u sedam opština

Radovan Karadžić uhapšen je u Srbiji 2008, a suđenje je počelo naredne godine, dok su dokazni postupci završeni u oktobru 2014.
U žalbenom postupku, Radovanovi pravni savetnici Piter Robinskon i Kejt Gibson naveli su da se sud nije obazirao na dokaze odbrane, te da je osuđen i pre početka suđenja.
Istovremeno, Tužilaštvo se žalilo samo na deo presude koji je vezan za navodni genocid u opštinama Bratunac, Vlasenica, Zvornik, Foča, Ključ, Prijedor i Sanski Most, počinjen 1992. Ipak, sud je i sada oslobodio Karadžića tim povodom.

Luka Karadžić: Radovan se nadao pravdi

Radovanov rođeni brat Luka Karadžić, koji je pre dve godine prisustvovao u Hagu izricanju presude, ovog puta zbog bolesti nije mogao da otputuje, ali se čuo s bratom.
- Radovan se dobro oseća i drži i veruje da je pravda dostižna. Najbolje poznaje svoj predmet, zna da je bilo mnogo lažnih svedočenja i zbog toga je optimista. Svima nam je ulio nadu da će se ovaj proces dobro završiti, tako da se svi nadamo i verujemo u pravdu - ispričao je Luka Karadžić uoči presude.
Porodica Karadžić je izricanje pratila putem televizije na Palama.

Srpska će sve izdržati

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je uoči izricanja da će se Srbi izboriti s presudom ma kakva ona bila.
- Dovoljno smo jaki. Naš glavni cilj je očuvanje RS i jedinstvo sa Srbijom - rekao je Višković, koji nije bio optimista.

Incidenti pred sudnicom

Uoči izricanja pravosnažne presude Radovanu Karadžiću ispred suda u Hagu dogodio se incident kada je policija zatražila da se sa ograde ukloni transparent Majki Srebrenice u kom se on poredi s Adolfom Hitlerom i Holokaustom.

Majke Srebrenice odbile su da uklone transparent, pa je policija odustala od zahteva. U međuvremenu, pojavio se muškarac sa srpskom zastavom kojeg su pristalice bošnjačkih udruženja izvređale i oterale.

2024 © - Vesti online