Četvrtak 21.03.2019.
16:49
Vestionline

Pavkov uz još dva reprezentativca koji su isključeni na debiju

EPA/Focke Strangmann
Pognuta glava zbog neslavnog debija: Isključeni Pavkov napušta teren (iza nemački selektor Lev)

Reprezentacija Srbije, iako ophrvana nevoljama s povredama, osokoljena ide na megdan s Portugalijom, koju će na Benfikinom stadionu u Lisabonu u ponedeljak, u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dogodine, predvoditi i njena najsjajnija zvezda Kristijano Ronaldo, povratnik u nacionalni tim posle predaha od tih obaveza. Nerešeno u prijateljskoj utakmici s Nemačkom (1:1) pred njenom publikom u našem fudbalu se primalo kao uspeh i kad smo imali moćniju selekciju pod ranijim imenima, a kamoli sad kad smo u Volfzburg pošli s nekoliko drugopozivaca i debitanata, koji su, silom prilika, morali da odmene ključne igrače.

Među njima se našao i Milan Pavkov. Selektor Mladen Krstajić ga je pozvao naknadno, veče uoči puta, jer je javljeno da i Aleksandar Prijović neće moći da pomogne. Pobuđena su navijačka osećanja zvezdaške publike, koja je listom bila za to da za junaka jedine pobede "crveno-belih" u njihovoj prvoj Ligi šampiona, na "Marakani" protiv Liverpula, i nedavnog strelca izjednačujućeg pogotka u "večitom derbiju", koji je sprečio da Partizan iz komšiluka odnese ceo plen, mora biti mesta u reprezentaciji. 

Pavkov je šansu dobio od 70. minuta. U igru je poslat umesto Luke Jovića, koji i protiv Nemaca nije posustao u golgeterskom postignuću kojim ove sezone skreće punu pažnju na sebe u Ajntrahtovom dresu. Zvezdin napadač nije došao u izglednu priliku da se potvrdi, ali mu se ime ipak našlo u beležnicama o najzanimljvijim detaljima s utakmice. Dobio je crveni karton.

U sami smiraj meča nesmotreno je načinio grub prekršaj u žaru borbe za loptu s nemačkim krilom Lerojem Saneom. Škotski sudija nije imao ni trunku dvojbe. 

U najlepšim snovima Pavkov bi debi u državnom timu krunisao pogotkom, ali na javi se pridružio dvojici naših ranijih reprezentativaca, koji su isto isključeni u prvoj utakmici pod nacionalnim obeležjima. To su Nikola Trajković (2005) i Milan Stepanov (2006).

Trajković, potonji Zvezdin igrač, dobio je priliku da debituje kao uzdanica Zete iz Golubovaca. Bilo je to 9. februara 2005. u prijateljskom susretu s Bugarskom u Sofiji (0:0), kada je reprezentacija pod imenom Srbija i Crna Gora, predvođena selektorom Ilijom Petkovićem, krčila put ka Mundijalu u Nemačkoj 2006, kojeg se domogla efektno, a s kojeg se vratila neslavno.

Trajkovićev film imao je sličan početak i kraj kao Pavkovljev. U igru je ušao u 65. minutu umesto Predraga Đorđevića, a isključen je u 90.

Utakmica protiv Obale Slonovače u poslednjem kolu na Svetskom prvenstvu (2:3) bila je i poslednja Srbije i Crne Gore. U sledeće izazove pošli smo pod imenom Srbija, s našom trobojkom i prvi put sa selektorom strancem.

Sa Špancem Havijerom Klementeom nismo imali sreću, ali je nagoveštaj bio sasvim drugačiji. U prijateljskoj utakmici s Češkom na njenom terenu 16. avgusta 2006. pobedili smo s 3:1. Od početka meča su debitovali Vladimir Stojković na golu, dva Milana - Stepanov i Biševac - u odbrani, a od 46. minuta i Aleksandar Trišović. Dok je on upisao svoje ime u istorijskoj pobedi i kao strelac trećeg gola, Stepanov je zbog drugog žutog kartona morao van igre u 76. minutu. 

MN Press
Pre 14 godina: Bugarski sudija šalje isključenog Nikolu Trajkovića van igre
MN Press

Milan Stepanov, nekadašnji reprezentativac 

  

     

  

2024 © - Vesti online