Petak 22.03.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline

Evo šta morate da stavite u svoju kafu ili čaj kako biste se zaštitili od raka

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Može da vam pomogne ukoliko ostavite šoljicu čaja ili kafe da odstoji par minuta pre nego je popijete. Istraživanje koje je ovo dokazalo sprovedeno je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Teheran u Iranu koje je ukazalo na vezu između toplih napitaka i bolesti. Ovo je prvi put da je otkrivena veza između nečega što su ljudi dugo pratili.

Vrela voda iritira unutrašnjost usta i grla i može da potpomaže tumore. Ezofagalni rak je osmi po redu rak koji je rasprostranjen u svetu i jedan od glavnih uzroka smrti u svetu.

Istraživači su rekli da njihovo otkriće vezano za vreli čaj može da se primeni na sve druge tople napitke, uključujući i kafu i toplu čokoladu. Praćene su navike u ispijanju toplih napitaka 50.045 osoba starosti od 40 do 75 godina.

Nekoliko mehanizama može da objasni kako dolazi do nastanka bolesti. Toplota može da ošteti jednjak i dovede do upale, koja može da utiče na DNK i posluži kao gorivo za prouzvodnju kancerogenih hemikalija. Takođe, utiče na smanjenje odbrambene funkcije od toksina kao što je alkohol i pušenje.

Ezofagalni rak poghađa ljude u 60-im i 70-im godinama i češće se javlja kod muškaraca nego li kod žena.

Simptomi su otežano gutanje, ometeno varenje ili žgaravica, izbacivanje hrane odmah pošto jedete, gubitak apetita i mršavljenje. Zbog svega toga, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se konzumiraju napici koji su topli manje od 65 stepeni Celzijusa.

Sve dok ostavljate da vam se čaj ili kafa prohlade ili dok u njih dodajete hladno mleko, nećete povećati šanse za dobijanje raka. Ako uz to ostavite cigarete, zdravo se hranite i držite bvašu kilažu pod kontrolom, onda nemate razloga za brigu.

Prethodna istraživanja savetovala su da ostavimo čaj da se hladi najmanje 4 minuta pre nego počnemo da ga pijemo.

2024 © - Vesti online