Četvrtak 21.03.2019.
00:21
Sputnjik

Šojgu u Siriji: Upozorenje zapadnim zemljama

EPA/Abir Sultan
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu

Šojgu je prilikom susreta sa Asadom uručio predsedniku Sirije i ličnu poruku od predsednika Putina.

Ruski ministar je rekao da zapadne zemlje pokušavaju da svedu na minimum sve pozitivne promene u Siriji stvarajući nove prepreke kako se kriza u toj zemlji ne bi prebrodila.

Jasno je da se tu pre svega radi o politici i akcijama američke vojske u Siriji. Dovoljno je setiti se da su predstavnici sirijskih vlasti i Rusije nekoliko meseci tražili pomoć od Amerikanaca u rešavanju problema sirijskih građana u izbegličkom kampu Rukbanu, koji se nalazi u području Tanfa, koji je pod kontrolom SAD. Tamo se nalazi oko 50.000 izbeglica, koje faktički ne mogu da napuste taj logor u kojem nemaju ni pijaću vodu, ni medicinsku pomoć.

Prema informacijama dobijenim od ljudi koji su pobegli iz Rukbana, u tom kampu 60 do 80 odsto dece boluje od raznih bolesti.

Posle susreta sa Šojguom, Asad je rekao da je politička i vojna koordinacija između Sirije i Rusije na visokom nivou i da doprinosi pobedi nad terorizmom u zemlji. Prema njegovim rečima, čitav niz zemalja samo govori da se bori protiv terorizma u Siriji, a zapravo ga podržava i militantima pruža zaštitu, što doprinosi širenju terorizma.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je i snimak leta ministra Šojgua nad Sirijom, na kojem se vidi da su ministra pratili lovci Su-35S, koji su poleteli sa avio-baze Hmejmim.

- To pokazuje da ministar odbrane lično učestvuje i rukovodi operacijom u Siriji i mislim da je uključen i u koordinaciju akcija sa sirijskom vojskom. Kao drugo, to je signal našim protivnicima u Siriji, koji ih, u stvari, sprečavaju da uspostave mir, sve vreme pokušavajući da destabilizuju situaciju stvaranjem terorističkih grupa, jačajući ih naoružavajući ih - rekao je za Sputnjik vojni politikolog Aleksandar Perendžijev.

Ruska vojska je jedina koja je u Siriju ušla na poziv zvaničnih sirijskih vlasti. Prema podacima s kraja prošle godine, za tri godine ruske vojne operacije razbijene su najveće terorističke grupe, likvidirano je više od 87.500 terorista i oslobođeno je više od 1.411 naselja i više od 95 odsto sirijske teritorije. Poginulo je 112 ruskih vojnika, a skoro polovina njih je stradala u avionskim nesrećama aviona Il-20 i An-26. Gubici vojne tehnike su neznatni.

Ruski eksperti kažu da je operacija u Siriji pokazala da je Rusija naučila da se bori i da pobeđuje sa malo krvi. Šojguova poseta Siriji smatra se porukom koju je ministar poslao ruskim vojnicima u toj zemlji, zaključuje Sputnjik.

2024 © - Vesti online