Sreda 20.03.2019.
20:55
Vestionline

Kako je Tramp uspeo da pozajmi 2 milijarde dolara?

EPA/MIchael Reynolds
Predsednik SAD Donald Tramp

Taj list je intervjuisao više od 20 bivših i sadašnjih rukovodilaca i članova upravnog odbora Dojče banke kako bi omogućio bolji uvid u istoriju Trampovog odnosa sa nemačkim kreditorom, i da bi otkrio način na koji je Tramp skoro dve decenije uspevao da obezbedi finansiranje od te nemačke banke uprkos njegovim bankrotima, dok su ga, istovremeno, drugi kreditori smatrali rizičnim klijentom, prenosi CNBC. 

Izveštaj "Njujork tajmsa" objavljen je neposredno nakon što su dva najveća nemačka kreditora, Dojče banka i Komercbanka, potvrdila da su u pregovorima o spajanju, što je doprinelo skoku njihovih akcija. 

Prema pisanju NYT, Tramp je, u pojedinim prilikama, preuveličavao svoje bogatstvo, a bankarima je obećavao da će ih nagraditi besplatnim vikendom u njegovom privatnom klubu u Palm Biču na Floridi kako bi dobio kredite. 

Tokom godina, Tramp je koristio kredite dobijene od Dojče banke za izgradnju nebodera i drugih luksuznih nekretnina, izveštava NYT. Za nemačku banku, odnos sa Trampom bio je ključan u kreiranju njenog investiciono-bankarskog poslovanja, navodi se u izveštaju. 

Dojče banka, "Organizacija Tramp" i Bela kuća nisu želeli da komentarišu izveštaj NYT-a, navodi CNBC, i podseća da se Trampov odnos sa Dojče bankom nedavno našao pod lupom u SAD. 

Naime, Kancelarija državnog tužioca u Njujorku, Komitet za obaveštajnu kontrolu i Komitet za finansijske usluge u Kongresu, razmatrali su finansijske veze predsednika sa tom nemačkom bankom, dodaje CNBC.

2024 © - Vesti online