Sreda 20.03.2019.
13:05
Vestionline

Njihove omiljene knjige su deo i naše biblioteke: Najpoznatiji pisci kao sav normalan svet

pixabay.com
 

Pogledajte listu poznatih književnika i njihove omiljene knjige: 

 

pinterest.com
Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov

Autor poznate "Lolite" obožavao je "Preobražaj" Franca Kafke, "Ulis" Džejmsa Džojsa i "Pronađeno vreme" Marsela Prusta. 

pinterest.com
Semjuel Beket

Semjuel Beket

Najpoznatiji autor drame apsurda, "Čekajući Godoa", bio je tih i povučen, ali je mnogo voleo da razgovara o knjigama. Omiljena dela čuvenog Beketa bila su:  "Put oko sveta za 80 dana" Žila Verna, Selindžerov "Lovac u raži", "Stranac" Alberta Kamija i Igoov "Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu".

pinterest.com
Ernest Hemingvej

Ernest Hemingvej

Hemingvej je imao običaj da više puta pročita istu knigu, a na njegovoj listi našla su se dela Dostojevskog, Tolstoja, Emili Bronte i to poznati klasici: "Ana Karenjina“, "Orkanski visovi", "Madam Bovari", "Rat i mir", "Braća Karamazovi" i "Dablinci".

pinterest.com
Dž. K. Rouling

Dž. K. Rouling

Dž. K. Rouling autorka je serijala "Hari Poter", jednog od najčitanijih romana današnjice. Među knjigama koje je inspirišu, uvek je isticala "Emu" Džejn Ostin, kao i "Priča o tragačima za blagom“ autorke Edit Nezbit, sa kojom se Roulingova često poistovećivala.

pinterest.com
F. Skot Ficdžerald

F. Skot Ficdžerald

Autor značajnog dela "Veliki Getsbi", Ficdžerald, obožavao je Ibzenovu "Lutkinu kuću", Stendalov psihološki roman "Crveno i crno", drame Oskara Vajlda, priče Gi de Mopasana i dela Meri Šeli.

pinterest.com
Dž. R. R. Martin

Dž. R. R. Martin

Martin je autor književnog serijala "Pesma leda i vatre", a uopšte ne iznenađuje da mu je omiljena knjiga Tolkinov "Gospodar prstenova". Ali, u njegovoj biblioteci mogu se naći i dela Stivena Kinga, kao i moderni trileri, među kojima je i "Iščezla“ Džilijen Flin.

youtube.com/World Adventurer
Gabrijel Garsija Markes

Gabrijel Garsija Markes

Jedna od omiljenih knjiga kolumbijskog nobelovca bio je i roman Uliks. Ovako je pisac govorio o svom susretu sa romanom Džejmsa Džojsa: "Jednog dana Horhe Alvaro Espinoza, koji me je naučio kako da čitam Bibliju, stavio je na sto predivnu knjigu i rekao: "Ovo je nova Biblija". U pitanju je bio Uliks koji sam čitao u delovima. Godinama kasnije dao sam sebi zadatak da roman pročitam još jednom i to ozbiljno. Za mene je to bilo ne samo otkriće novog sveta, već i neprocenljiva pomoć pri pisanju mojih knjiga." 

2024 © - Vesti online