Četvrtak 21.03.2019.
01:30
Mondo.rs, Vestionline

Sve što treba da znate o parfemima

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Parfemi drugačije mirišu na različitim osobama

- Svako od nas ima neki svoj, prirodan miris, koji utiče na parfem. Taj prirodni miris nastaje kombinacijom gena, kože, ishrane, lekova koje uzimamo, stresa, a verovatno je najvažniji faktor temperatura kože - objašnjava on.

Lejton ističe da neki ljudi imaju više pora po centimetru kože od drugih, a na miris utiče i to koliko masti imaju.

"Svi ti faktori utiču na toplotu kože, što utiče i na miris parfema".

Tip kože utiče na miris

"Prirodna ulja koja koža proizvodi se razlažu i zadržavaju molekule mirisa. Zato, što vam je koža masnija, to je miris parfema jači i duže će da traje. Ako imate suvu kožu, onda miris neće dugo da se oseća, i potrebno je da napravite neku barijeru između kože i parfema, kako biste udvostručili trajnost mirisa".

Ukoliko imate suvu kožu, on savetuje da pre nanošenja parfema nanesete mleko za telo istog mirisa kao i parfem.

Antibiotici i ishrana utiču na miris

- Ne postoji ništa što možete oralno da unesete kako biste pojačali miris parfema, ali ako ste na ishrani koja podrazumeva smanjen unos masti, koža će vam biti suvlja, pa će i miris kraće da se oseća - kaže Lejton.

On dodaje da i antibiotici mogu da promene miris kože jer utiču na bakterije na koži.

"Neki lekovi mogu da promene miris vašeg omiljenog parfema na koži. Ako se to desi, nemojte da bacate pafrem, već sačekaje da lek izađe iz organizm, pa opet koristite omiljeni miris".

Kako da parfem duže traje

"Ukoliko se miris parfema na koži kratko oseća, to nažalost znači da 'hemikalije' vaše kože čine da miris parfema brže ispari. Parfimeri bi rekli da koža odbacuje miris".

Lejton savetuje da liznete kožu na ručnom zglobu, a ako ima jak, oštar ukus, to je znak kiseline. "Što je koža kiselija, to će parfem kraće da se oseća".

Kao što je ranije napomenuo, premalo masti u ishrani, stres, začinjena i brza hrana mogu da utiču na temperaturu kože i dovedu do "odbacivanja" mirisa.

Rešenje je, kaže on, u tome da "slojevito" nanesete miris, tj. da nanesete losion ili kremu istog mirisa kao i parfem, da bi se usporilo isparavanje mirisa.

Klima utiče na miris

Kada je napolju vruće, miris parfema kraće traje jer brže isparava sa kože.

"Odgovor na letnje visoke temperature je korišćenje parfema 'lakšeg' mirisa, koji ćete češće iznova prskati".

Takođe, Lejton savetuje da ne trljate zglob o zglob nakon nanošenja parfema, jer ćete tako "smrviti" miris, već jednostavno naprskajte.

Najbolja mesta za nanošenje parfema su kaže, iza ušiju, sa unutrašnje strane lakta, na zadnjoj strani kolena, na vratu i unutrašnjoj strani zglobova. Još neka od dobrih mesta su dekolte, ramena i zadnja strana vrata, blizu linije kose.

Kada nanosite parfem, naprskajte sa udaljenosti od oko 20 centimetara od kože. Time ćete "zahvatiti" veću površinu kože, pa će se i miris duže osećati.

Neki parfemi mogu da traju i do deset godina

- Bočice parfema obično traju između 12 i 35 meseci, u zavisnosti od tipa mirisa, sastojaka i načina skladištenja. Bilo koji parfem koji se čuva izvan kutije, na mestu gde je izložen sunčevoj svetlosti, neće trajati duže od nekoliko meseci - tvrdi ovaj stručnjak.

Sa druge strane, ako parfem čuvate na hladnijem i mračnom mestu, ako su sastojci kvalitetni, može da traje i do deset godina.

"Čuvajte parfem dalje od sunčeve svetlosti i negde gde temperatura nije promenljiva. Ako je miris izložen čestim temperaturnim promenama, bočica će početi da kondenzuje i parfem će brzo izgubiti miris".

2024 © - Vesti online