Četvrtak 21.03.2019.
00:30
Mondo.rs, Vestionline

Evo koliko kalorija "sagorimo" spavajući

pixabay.com
Foto: Ilustracija

A da li se dok spavamo troše i kalorije i ako je to tačno, koliko ih "ode" dok smo u snu? Pa, troše se, naravno. I to možda i više nego što mislite.

- Iako se dok spavamo ne troši ni približno kalorija kao dok smo aktivni, taj broj daleko je od nule - kaže za Reader's Digest Bil Fiš, lekar koji proučava san i spavanje.

To koliko će se kalorija utrošiti dok spavamo zavisi od toga koliko ste teški, koliko dugo spavate, kolika vam je telesna temperatura. Gruba procena je da, u proseku, osoba sagori 0,84 kalorije po kilogramu tokom svakog sata koji provede u snu.

Da biste izračunali koliko potrošite kalorija u snu, pomnožite svoju težinu sa 0,84 a onda i sa brojem sati koje provedete spavajući.

Ako imate recimo 60 kilograma, i spavate 8 sati, potrošićete oko 400 kalorija, što i nije tako loše, zar ne?

Ali, ne računajte na to da će vam spavanje zameniti vežbanje. Iako ovaj broj nije zanemarljiv, imajte u vidu da kad ste fizički aktivni toliko potrošite za sat vremena.

Da li možete da povećate "potrošnju" u snu?

Da, tako što ćete spavati u tanjim pidžamama i pokrivati se tanjim jorganima, a temperaturu u spavaćoj sobi malo spustiti.

Ipak, ne oslanjajte se na to da ćete smršati spavajući. Dakle, pazite šta jedete i vežbajte. A ako biste malo još da ubrzate skidanje viška kilograma, spustite temperaturu u spavaćoj sobi za koji stepen.

2024 © - Vesti online