Sreda 20.03.2019.
12:00
J. Gajeskov

Službe od sada dvaput mesečno

J. Gajeskov
Novi paroh: Protojerej Dragan Saračević

Susret sa ocem Draganom u Kabramati iskoristili smo, između ostalog, da za čitaoce "Vesti" saznamo nešto više o poverenoj mu parohiji.
- Sa posebnom brigom, episkop je preporučio da se bogosluženja umesto jednom, vrše dva puta mesečno, sa tendencijom da se u doglednom periodu kad se steknu svi uslovi uvede redovan bogoslužbeni poredak, kao u ostalim parohijama Mitropolije - istakao je otac Dragan Saračević.

Kako nam je rekao, Upravni savet parohije doneo je odluku da se Sveta liturgija služi svake druge i svake četvrte nedelje u mesecu, a posebno o Velikim gospodnjim praznicima, kao i drugim praznicima i svečarskim danima po ukazanoj potrebi i mogućnostima.
- U prethodnoj godini prvi put od osnivanja ove Misionarske parohije, Sveta liturgija je služena na

Bogojavljenje sa činom Velikog Vodoosvećenja, kao i Večernje sa Plaštanicom na Veliki Petak. Ono što je ohrabrujuće, svim bogosluženjima prisustvovao je zavidan broj vernika, a naročito je lepa poseta bila na Veliki petak - kaže protojerej Saračević.

J. Gajeskov
Sve više vernika: Parohija "Sabor Srba Svetitelja"

Tako je Upravni Savet parohije i ove godine u toku Velikog posta pa do Vaskrsa, napravio plan i predvideo raspored svih svečanosti i bogosluženja.

- Parohijsko Kolo srpskh sestara „Prepodobna Marija Egipćanka", proslaviće svoju slavu u nedelju 14. aprila, sa Svetom liturgijom koja će početi u 10 časova u parohijskom hramu na adresi 1184 Peats Ridge Rd, Peats Ridge, a svečani slavski ručak biće poslužen u crkvenoj sali

Grčke crkve na adresi 1639 Nurses Rd, Central Mangrove, koja se nalazi u blizini parohijskog hrama - obaveštava otac Dragan.

Na Lazarevu Subotu, 20. aprila, sa početkom u 18 časova služiće se Večernje sa osvećenjem i podelom Vrbice. Na Veliki petak, pre večernjeg bogosluženja, Kolo sestara će zajedno sa Školskim odborom i učešćem dece, održati farbanje vaskršnjih jaja i kićenje Hristovog groba.

- Večernje sa iznošenjem Plaštanice, Hristovo opelo i plač presvete Bogorodice, s obnošenjem Plaštanice oko svetog hrama, služiće se sa početkom u 18 časova. Vaskršnje slavlje će početi na Vasrks 28. aprila, sa Svetom liturgijom u 9 časova ujutro. Posle liturgije biće upriličen zajednički Vaskršnji ručak za sve prisutne, kao i kulturno-umetnički program koji pripremaju polaznici Srpske nedeljne škole, sa nastupom parohijskog Folklornog ansambla „Svilen Konac" - najavio je otac Dragan Saračević.

Treba istaći da se sveta liturgija služi svake druge i svake četvrte nedelje u mesecu, a posle svakog bogosluženja održavaće se nedeljni piknik i zajednički ručak.

- Isto tako, Folklorni ansambl „Svilen konac" ima probe svakog petka uveče, kad se takođe organizuje zajednička večera za decu, roditelje i sve prisutne goste - zaključio je otac Dragan.

Svi su dobrodošli

Ukoliko živite na Centralnoj obali i njenoj okolini, a želite da se priključite verskom i društveno-kulturnom životu pri parohiji "Sabor Srba Svetitelja" u Peats Ridge, ili ste u prolazu ovim delom Novog Južnog Velsa i želite da posetite ovu našu svetinju, bićete uvek rado dočekani i ugošćeni.
Za sve informacije zainteresovani se mogu obratiti parohu, proti Draganu Saračeviću na telefon 0417 408 842.

Uskoro u "Vestima"

Kako će proteći obeležavanje predstojećih vaskršnjih praznika i kakve su aktivnosti Srpske nedeljne škole i folkloraca ansambla "Svilen konac" sa Centralne obale, biće više reči na stranicama "Vesti" u narednom periodu. 

2024 © - Vesti online