Sreda 20.03.2019.
08:45
sputniknews.com, Vestionline

Najs: Gotovo nemoguće prognozirati presudu Karadžiću

Tanjug
Radovan Karadžić

On je to rekao za sarajevski Klix, a uoči današnjeg saopštenja odluke Žalbenog veća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u predmetu ''Radovan Karadžić", i dodao da je odbrana podnela žalbu zbog osuđujuće presude, a tužilaštvo zbog visine kazne i sadržaja presude.

- Ako odbrana ne postigne ništa načinom kako je sročena njihova apelacija, onda će tužilaštvo imati pogodno tlo kada je u pitanju žalba na visinu kazne - rekao je Najs.

On je napomenuo da se Karadžić nikada nije izjasnio da je kriv, niti je ikada izrazio žaljenje zbog onoga što je uradio.

- 'Zato se nadam, jako se nadam, da će visina kazne ponovo biti uzeta ozbiljno u obzir, ako žalba odbrane ne uspe. Takođe, veoma je važno u kontekstu sleda događaja koji su izneti tokom suđenja da se u obzir uzme odgovornost za genocid u istočnoj Bosni u periodu nakon 1992. godine. Genocid nije nešto što se čini u datom momentu, to je proces, a ne samo jedan pojedinačni momenat - rekao je Najs.

On je ocenio da je povezanost onoga što su radili bosanski Srbi i Beograd uvek bilo misterija.

- 'Svi pokušaji da se utvrdi jasna veza između bosanskih Srba i Beograda, posebno tokom procesa Slobodanu Miloševiću, koji je umro pre izricanja presude, ali i u drugim slučajevima, bili su osuđeni na propast. To je nešto što se mora promeniti - ocenio je Najs.

2024 © - Vesti online