Sreda 20.03.2019.
11:35
M. Kovačević

Crno ili Crveno - Istina o Staljinu

Vestionline
Razgovor o knjizi "Generalisimus"

U Domu Vojske Srbije održana je promocija knjige "Generalisimus" Vladimira Karpova, u izdanju Informatike, o kojoj su govorili: Slobodan Reljić, sociolog i pisac uvodnika srpskog izdanja; Slobodan Antonić, sociolog; Aleksej Timofejev, istoričar kao i novinar Slavoljub Kačarević.

Pored toga što je rusko izdanje ugledalo svetlost dana još davne 2002. godine, Slobodan Antonić je mišljenja da je ova knjiga objavljena u pravo vreme, kada, kako kaže, antikomunistička stuja u društvu više nije tako jaka kao što je to bio slučaj ranije.

Predstavljena kao knjiga koja menja pogled na svet, istorijsko je štivo koje pruža širu sliku o Jozefu Staljinu od jednolične koja je važila do sad.

Činjenica da je Staljina nakon smrti uzdigao upravo ruski narod, dok je elita ostala nema, govori u prilog njegovom značaju koji se na Zapadu osporava.

Pored istorijske vrednosti, Slobodan Antonić navodi i književnu. Podaci koje iznosi Vladimir Karpov, u čiju čast je knjiga i objavljena, precizni su i za mnoge čitaoce biće pravo osveženje, dodajući kako prevod često upropasti knjigu ali ovde to nije slučaj.

2024 © - Vesti online