Utorak 19.03.2019.
18:56
Vestionline, b92

Spojen morski i obalski deo "Turskog toka"

EPA/Sedat Suna

Tehnička operacija nadvodnog spajanja uključivala je podizanje priobalnog i dubinskog dela sa morskog dna na specijalnu platformu iznad vode i njihovo zavarivanje u jedan krak gasovoda. Ukupna težina podignuta tokom radova iznosila je oko 409 tona. Nakon detaljne provere vara, krak gasovoda je položen na morsko dno na dubinu od 32 metra.

Operacija je izvršena na oba kraka u ruskim vodama u januaru i februaru 2019. godine i završena ove godine na turskoj obali, piše Sputnjik. 

"Završni spoj koji povezuje morski i priobalni deo "Turskog toka" zavaren je u Turskoj. On simboliše završetak celog kompleksa radova na izgradnji gasovodnog sistema na Crnom moru", navodi se u saopštenju "Turk strima". 

Projekat "Turski tok" podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara gasa. Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za 2019. godinu.

2024 © - Vesti online