Utorak 19.03.2019.
19:41
Vestionline, b92

Država reciklerima za duguje 1,7 milijardi dinara

pixabay
Foto: Ilustracija

Kako se navodi u saopštenju, istovremeno, za tretiran otpad tokom 2018. recikleri još nisu dobili ni dinara podsticajnih sredstava.

Zakonom o budžetu za 2019, kojim je opredeljen novac za tretman otpada tokom 2018. godine, predviđeno je za trećinu manje novca od iznosa troškova koje je reciklažna industrija već podnela za 83 000 tona zbrinutog otpada tokom prošle godine, navedeno je iz Udruženja, a prenosi Politika 

-To znači da neće biti plaćen tretman za više od 27 miliona kilograma opasnog otpada, a sa druge strane, naplata eko takse, po principu "zagađivač plaća", raste iz godine u godinu, pa je tako u 2018. u budžet na ime eko takse stiglo više od 11 milijardi dinara - rečeno je agenciji Beta u tom udruženju. 

Iz Udruženja reciklera Srbije smatraju da bi država trebalo što pre da sistemski reši zbrinjavanja opasnog otpada, odnosno da finansiranje bude predvidivo, jer ta vrsta reciklaže nije moguća bez podsticajnih sredstava. 

Kako su naveli, to bi donelo jer na svakih 10 000 prerađenih tona, reciklažna industrija može da zaposli 1 000 novih radnika, od čega najviše nekvalifikovanih koji teško mogu da nađu posao u drugim oblastima, ali i stručnjaka koji bi dalje unapređivali tu industriju.

2024 © - Vesti online