Utorak 19.03.2019.
15:35
Vestionline

Vladimir Kostić ponovo na čelu SANU?

wikipedia.org
 

Aktuelni predsednik SANU je na početku svog izlaganja na konferenciji članova SANU rekao da predlog plana rada najviše akademske institucije u zemlji svesno počinje ponavljanjem rečenice kojom je otvoren i prethodni predlog, prenosi Tanjug. 

- Srpska akademija nauka i umetnosti u velikoj meri je određena definicijom ''najviša naučna i umetnička ustanova u Srbiji'', što je kao svoju odrednicu u periodu za nama, radom svojih članova, uveren sam, uspela da sačuva - rekao je Kostić. 

On smatra da Akademija treba da nastavi da nesmanjenim intenzitetom deluje u nizu identitetskih projekata, kao i da će njene aktivnosti i dalje uključivati dugoročan rad na ključnim nacionalnim projektima, uz kritično praćenje aktuelnog stanja prevashodno u obrazovanju, nauci i umetnosti. 

Poseban naglasak biće, kako je rekao, na produbljivanju već postojeće saradnje s međunarodnim i domaćim institucijama, ali i na dijalogu s mlađim generacijama.

Do 13. marta stigli su sledeći predlozi: za predsednika SANU predložen je Kostić, za potpredsednika SANU iz Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, Odeljenja tehničkih nauka i Odeljenja medicinskih nauka predložen je akademik Zoran V. Popović, za potpredsednika SANU iz Odeljenja jezika i književnosti, Odeljenja društvenih nauka, Odeljenja istorijskih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti predložen je akademik Ljubomir Maksimović, a za generalnog sekretara SANU predložen je akademik Marko Anđelković.

Svi pomenuti već obavljaju funkcije za koje su predloženi.

Akademik Nebojša Lalić obrazložio je predloge, podsetivši na visoka naučna dostignuća predloženih akademika i na njihov dosadašnji rad na čelu Akademije.

Izborna skupština na kojoj će se birati rukovodstvo SANU biće održana u četvrtak, 4. aprila, u 11 sati.

2024 © - Vesti online