Utorak 19.03.2019.
13:00
B. Cvetojević

Srbi bez čekanja do novog pasoša

B. Cvetojević
Neće biti gužve: Zgrada Generalnog konzulata Srbije u Sidneju

Međutim, uprkos uvećanom broju zahteva, iz Amabasade Srbije u Kanberi i iz Generalnog konzulata u Sidneju uveravaju da nema razloga za žurbu jer zastoja u obradi pristiglih zahteva nema i sve se odvija uobičajenim tokom.

- Imamo neznatno uvećani broj zahteva za pasoše u odnosu na isti period prošle godine, ali daleko od toga da postoji bilo kakva gužva. Svi su dobrodošli da nas pozovu na telefon, da zakažu termin i da dođu lično u ambasadu radi predavanja zahteva - istakla je Mimica Radojević, prvi savetnik ambasadora Srbije u Australiji, uz napomenu da je poželjno da svi srpski državljani u Australiji poseduju pasoš Republike Srbije.

Treba istaći da srpski državljani koji žive u Kanberi treba da se obrate ambasadi, dok bi ljudi iz ostalih gradova trebalo da se jave konzulatu u Sidneju. Generalni konzul Srbije u ovom gradu Branko Radošević rekao je za "Vesti" da je povećani obim posla u ovom trenutku očekivan, ali da nije uzrokovao duže čekanje na obradu i dobijanje novog pasoša.

- U martu 2018. godine imali smo oko 35 zahteva, a sada ih je nešto više od 140. Iako je to čak četiri puta više, sve se odvija redovnim tokom i na dobijanje novog pasoša ne čeka se duže nego inače. To je sve očekivano, pošto sada počinju da ističu prvi biometrijski pasoši izdati pre deset godiona, a takođe imamo i određeni broj zahteva za prvi pasoš, pre svega za decu koja su rođena u poslednjih nekoliko godina - kaže Branko Radošević.

Iako razloga za žurbu nema, generalni konzul Srbije u Australiji preporučuje svim državljanima da najpre pozovu konzulat.

- Svi kojima je potrebna nova putna isprava trebalo bi da nas pozovu i zakažu termin, kako bi izbegli bilo kakvo čekanje. To se pogotovo odnosi na ljude koji žive u drugim gradovima, ali i za stanovnike Sidneja je bolje da se najave. Takođe, ceo proces je brži i zato što sada u bazi podataka Konzulata i Ministartstva unutrašnjih poslova postoje svi neophodni dokumenti, pa niko ne mora da čeka na njihovo izdavanje - podseća konzul Radošević.

Troškovi 105 dolara

Podsećamo sve državljane Srbije da troškovi izdavanja nove putne isprave iznose 105 australijskih dolara.

2024 © - Vesti online