Ponedeljak 18.03.2019.
06:30
Telegraf.rs, Vestionline

Tri grada u Italiji koja morate da posetite bar jednom u životu

pixabay.com
 

Bergamo

Nalazi se u lombardiji pored Milana i ima dva sedišta. Ciatta alta (Gornji grad) u kojem možete da vidite mnogo interesantnih objekata i mesta kao što je Citadela, Piaca Vekia, palate Palaco dela Ragione, Palaco Nuevo, zatim bazilika Santa Maria Mađore, kapela Koleoni i mnoge druge znamenitosti. U Cita Brasi koji je zapravo moderno sedište Bergama možete da posetite galeriju slika Pinakoteka del Akademia i galeriju moderne umetnosti Galeria d arte moderna. U ovom gradu rođeni su brojni istaknuti muzičari Gaetano Donizeti, Pietro Lokateli, Antonio Loli, Đanluiđi Trovesi i Đanandrea Gavaceni.

Ferara

Nalazi se u regiji Emilia Romanja u severnoj Italiji i sedište je plodnog poljoprivrednog područja. Grad koji je nastao u 7. veku pre nove ere je primer renesansnog uređenja gradskog naselja zbog kojeg se našao na UNESCO-voj listi spomenika svetske baštine. Znamenitosti koje u ovom gradu možete posetiti su zamak porodice D Este, potom Gradska većnica, Katedrala svetog Juraja prekoputa koje se nalazi univerzitet među čijim su polaznicima bili Nikola Kopernik i Paracelzus. Botanički vrt koji se nalazi u sklopu Univerziteta Orto Botaniko del Univerita di Ferera je veoma poznat u svetu.

Luka

Reč je o gradiću u Toskani koji su osnovali Etrurščani i smešten je na reci Serčio. Najpoznatiji je zbog izuzetno očuvanih renesansnih gradskih zidina. Grad obiluje brojnim bazilikama, a neke od njih izgrađene su još u 8. veku. U ovom gradiću možete posetiti Piaca del Amfiteatro, Piacale Verdi, Katedralu svetog Martina, Kneževu palatu, botaničku baštu iz 1820. godine Orto Botanico Komunale di Luka, muzeje i druge znamenitosti. Grad je poznat po festivalu Luka Samer Festival te po festivalu Luka komika i igre jednom od najvažnijih svetskih događaja posvećenih stripu.

2024 © - Vesti online