Ponedeljak 18.03.2019.
01:30
menshealth.rs

Ne budite rob svog telefona: Ovo je način da se oslobodite

youtube.com/Marques Brownlee
Foto: Ilustracija

Pre samo neku godinu, jedina rečenica u kojoj ste istovremeno mogli da čujete reči "digitalno" i "zdravlje" bila je top-šop reklama za kućni merač pritiska. Međutim, te reči danas sačinjavaju jedan od termina u gotovo svakodnevnoj upotrebi. Između ostalog, kompanije Apple i Google ubacile su aplikacije za digitalno zdravlje u svoje najnovije operativne sisteme.

Ovo je najveći dosadašnji korak koji je ekipa iz Silicijumske doline preduzela da bi podigla svest o preteranom korišćenju mobilnih telefona i pomogla u borbi protiv ove rasprostranjene bolesti današnjice. Poseban alat u okviru novog androida omogućuje praćenje ukupnog korišćenja telefona, vreme provedeno na pojedinim aplikacijama, prijem obaveštenja, pa čak i to koliko često je korisnik otključavao svoj telefon. Zahvaljujući tajmeru u ovom programu, moguće je ograničiti upotrebu aplikacija. Njihove ikonice posive kad se prekorači zadato vreme. I dalje ih je moguće koristiti, ali je osećaj krivice neuporedivo jači.

Aplikacija shush (u prevodu: pssst) isključuje sve zvuke na telefonu kad se okrene ekranom nadole, a Wind Down prebacuje ceo telefon u crno-beli mod u zadato vreme da biste bili u manjem iskušenju da skrolujete pred spavanje. Najnoviji Do Not Disturb (ne uznemiravaj) mod blokira sva oba­veštenja (izuzev ako dolaze od onih koje ste unapred odabrali) kako vam san ne bi bio isprekidan. Apple je napravio slične funkcije u iOS-u 12. Opcija screen time isporučuje izveštaj o aktivnostima na telefonu i aplikacijama, dok Do not disturb zamagljuje ekran i utišava obaveštenja na unapred određenim lokacijama i u utvrđeno vreme.

Deca? Pratite i njihovo korišćenje telefona i aplikacija i postavite ograničenje upotrebe za celu porodicu putem Apple ID. Alati za kontrolisanje upotrebe telefona nisu novost. Thrive i Space za android postoje otkad i Moment i Night shift za iOS. Jedino što se promenilo jeste to što su sada te spravice deo operativnih sistema.

2024 © - Vesti online