Subota 16.03.2019.
19:28 >> 09:50h
Vestionline

Napad na RTS: Najavljen ponovni skup ispred Predsedništva (VIDEO)

printscreen/RTV Pink
Policija izbacuje demonstrante iz zgrade RTS, DRagan Đilas besneo, gurao i udarao ljude

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao je građane ispred RTS da se mirno raziđu, a lidere SZS da, kako je rekao, odmah prekinu sa nasiljem i pretnjama novinarima.

Nakon toga je prvo u dvorište RTS-a ušla jedna grupa pripadnika Žandarmerije, a potom i u samu zgradu gde se nalaze učesnici protesta "Jedan od pet miliona".

printscreen/RTV Pink
Revolt i guranje

Nekoliko minuta kasnije oni su počeli da izvode građane koji su bili u zgradi. Građani negoduju i viču "Uhapsite Vučića".

Tanjug
Boško Obradović

Načelnik beogradske policije Milan Stanić rekao je liderima opozicije da napuste zgradu Radio televizije Srbije.

"Ne terajte nas da vas iznosimo, kao ove dole njih 150", rekao je Stanić i dodao da je dobio naređenje od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih izbace iz zgrade. Obradović je potom kazao da oni neće napustiti RTS.

Građani su doneli montažne ograde i kliznu kapiju do dvorišta RTS kako bi zatvorili ulaz.

Skandiraju i "Sram vas bilo".

Izveli su Dragana Đilasa i Boška Obradovića. Vukli su ljude za ruke i noge i iznosili ih iz zgrade.

Printscreen
 

"Ovo je vanredni program", poručio je na početku Boško Obradović i pozvao građane da budu mirni i strpljivi. "Večeras ćemo osloboditi RTS", rekao je. Uz Obradovića, u zgradi RTS je još jedan lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

"Niko od nas ne može da očekuje da izađemo pre ispunjenja zahteva", kazao je Đilas.

Demonstranti su uzvikivali "Nije srpski ćutati" (nekadašnja emisija direktora RTS Dragana Bujoševića) i "Vučiću, lopove". U zgradi su i pripadnici policije, koji brane ostalim demonstrantima da dalje ulaze u zgradu RTS.

Obradović je rekao da mole tri meseca da se pojave u programu, ali da se to nije desilo. Predstavnici obezbeđenja stali su uz svoj narod i pustili narod, naveo je i dodao - nećemo da rušimo, da krademo. "Tražimo malu stvar - vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici", rekao je lider Dveri. Rekao je da nakon toga odmah izlaze, da će lično proveriti da li su svi izašli.

Tanjug
 

Organizatori kažu da su tu da bi pružili podršku radnicima, koji ne smeju da ih puste u Dnevnik. "Puste nas dva minuta, bez pominjanja govornika", navela je jedna jedna od organizatorki koja se obratila megafonom. "Želimo da se naš glas čuje uživo, i želimo pet minuta u Dnevniku i da date isti prostor, jednak, svim političkim predstavnicima", dodala je.

Printscreen/TV Šabac
Boško Obradović i demonstranti u zgradi RTS

Okupljenima se na večerašnjem protestu obratio dramaturg Siniša Kovačević, a protestna šetnja kretaće se od Platoa ispred Filozofskog fakulteta preko ulica Vase Čarapića, Makedonske i Svetogorske, do Takovske.

On je pozvao građane u „Marš do slobode“ rekavši da je "vreme je da počnemo da marširamo".

Tanjug
 

- Dobili smo talog od vlasti, božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo "dosta", ostaćemo samo mi starci, a u staračkim domovima deca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode - rekao je Kovačević.

Građani su nosili parole "Ne damo Kalemegdan", "Stop rušenju Kalemegdana", "Hoćemo drveće, nećemo gondolu", "Šetamo za zdravlje, prirodu i društvo", "Mi takve životinje još nismo izučavali", "Vi ste sveta grana evolucije".

Jedna od organizatora građanskog protesta u Beogradu "1 od 5 miliona", Jelena Anasonović rekla je na početku večerašnjeg, da od zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića građani traže da sa Kalemegdana skloni sve ograde postavljene zbog izgradnje gondole.

- Ukoliko do utorka do 18 sati ne sklneš sa Kalemegdana sve ograde koje si postavio da bi sagradio kojekakvu gondolu, sklonićemo ih mi - rekla je Anasonović.

Građani su posle govora krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, nakon koje će blokirati zgradu RTS-a u Takovskoj ulici gde će organizovati "Dnevnik slobodne Srbije" čiji će gost biti predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

2023 © - Vesti online