Subota 16.03.2019.
21:13
Vestionline

Linta: U Hrvatskoj uzurpiraju šume proteranih Srba

pixabay.com
Foto: Ilustracija

U poslednje vrijeme to je posebno uočljivo na području četiri sela u opštini Donji Lapac tj. Bušević, Kestenovac, Donji Štrpci i Veliko Seoce, koji su posle Drugog svetskog rata dogovorom SR Hrvatske i SR Bosne i Hercegovine pripojeni Hrvatskoj. U pitanju je područje leve obale reke Une i jednog od najlepših vodopada na području bivše Jugoslavije Štrbačkog buka.

Srbi su na ovom području vodili vekovnu brigu o svojim imanjima i šumi verujući da država neće da koristi nerešene imovinsko-pravne odnose i da bespravno seče šumu.

Nažalost, Hrvatske šume koriste nerešeno pitanje katastra i zemljišnih knjiga i vrše bespravnu seču i otuđenje velike količine drvne mase bez znanja i odobrenja vlasnika ili suvlasnika. Činjenice pokazuju da se seče šuma čiji su vlasici Srbi dok se ostale površine ne diraju. 

Linta ističe da je proteranim Srbima potrebno mnogo novca i vremena da bi sudskim putem dokazali svoje vlasništvo. 

Ako se uzme u obzir da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano, što potvrđuju brojne činjenice, jasno je da proterani Srbi nemaju gotovo nikakve šanse da se u borbi sa Hrvatskim šumama izbore za pravdu i zaštite svoju imovinu. Vlasnici šuma u četiri navedena srpska sela tvrde da je 80-tih godina prošlog veka izvršeno aviosnimanje tog područja i da su aviosnimci negde sakriveni.

Linta traži da Hrvatska upotrebi navedene aviosnimke, na kojima se jasno vide sva obeležena imanja vlasnika ili suvlasnika i da se reši pitanje vlasništva u zemljišnim knjigama. Na taj način bi se konačno sprečila dalja uzurpacija šuma proteranih Srba od strane pravnih i fizičkih lica. 

2024 © - Vesti online