Subota 16.03.2019.
16:55
b92.net, Vestionline

Komunikacija ušima i repom

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovoga puta ćemo se fokusirati na ona manje prijatna osećanja i načine kako će ih pas pokazati ušima. Jedan položaj moze da ukaže na više karakteristika - povlačenje ušiju unazad i priljubljivanje uz glavu. 

Ako pritom raširi zenice i eventualno i usne povuče unazad najverovatnije oseća strah od nečega ili nekoga. Isti položaj ukazuje i na tugu - ovakav izraz lica i ušiju pokazaće možda i kada ga vodite kod veterinara, a sigurni smo, mnogima to nije omiljena destinacija. Putujete na duže? Nemojte da se iznenadite ako vidite psa da je savio uši unazad i priljubio ih uz glavu. To je znak nervoze. 

Međutim, nije retkost da se pas ovako ponaša i kada se upoznaje sa novim drugarima ili čak kada želi da priđe psu za koga je zainteresovan. Što se tiče repa, to je neverbalna komunikacija koju prvo primetimo. 

Upravo je rep taj magični deo tela kojim ljubimci pričaju sa nama, ali i drugim psima. Neki stručnjaci bi rekli da je rep jedan od najvažnijih delova tela. Pre svega zahvaljujući njemu pas održava ravnotežu. Zanimljivo je da štenci recimo ne mašu repom.

Većina njih to počinje da čini sa navršenih mesec ili mesec i po dana. Jedan američki institut došao je do zanimljivih podataka. Posmatrajući pse i njihovo ponašanje u različitim situacijama, otkrili su da kada je pas srećan češće mase repom udesno! 

Pokreti repom na drugu stranu češće znače da se pas ne oseća prijatno, da je nezadovoljan ili čak ljut na vlasnika. Takođe su zaključili da neka pravila ne važe za sve rase. Spušten rep ne mora obavezno da znači da je pas uplašen ili tužan. 

Kod nekih rasa, kao što je hrt, to je normalna pojava. Isto, i visoko podignut rep u vertikalnom položaju ne znači uvek da pas želi da nas opomene. Primera radi kod bigla je to uobičajena poza. Plus, vrh repa je ne samo tako vidljiviji već je i bele boje što omogućava bolju komunikaciju. Što duži rep, bolja priča! 

Francuski buldog ima tu manu - kratak rep, pa može da se desi da ima problem dok nađe zajednički jezik sa svojim drugarima. Da ne zaboravimo i da uz pomoć repa pas ostavlja svoje mirise, piše Apetit.rs. 

Kada maše repom, on zapravo daje okolini informacije. I za kraj, ko kaze da nije vazna brzina mahanja? Kratko mahanje - nisam bas u elementu. Lagano mahanje s jedne na drugu stranu - i ja tebe hoću da pozdravim i da ti se javim. Široko, opušteno mahanje - sviđaš mi se, prijatelju moj!

2022 © - Vesti online