Nedelja 17.03.2019.
00:30
Vestionline,021.rs

Amerikanci izmislili sprej protiv najzastupljenije bolesti modernog doba

pixabay.com
 

Dugogodišnja ispitivanja pokazala su da kod pacijenata smanjuje simptome depresije u roku od nekoliko časova. Reč je o nazalnom spreju, čiji je glavni sastojak ketamin, disocijativni anestetik koji se koristiti u lečenju najtežih oblika depresije kod kojih ostali lekovi nisu imali efekta.

Za razliku od dosadašnjih antidepresiva, koji počinju da deluju tek nakon nekoliko sedmica od početka terapije, "spravatovo" dejstvo je odmah primetno. To je posebno značajno kada je reč o pacijentima sa veoma teškim psihičkim stanjem i izraženim suicidalnim mislima, ističu američki naučnici.

Džom Man, psihijatar i naučnik sa Univerziteta Kolumbija, objašnjava da je sprej sa ketaminom prvi odobreni lek za lečenje depresije u poslednjih 30 godina koji na mozak deluje na jedinstven način.

Sprej za nos koji je razvila kompanija "Džonson i Džonson" sme da se koristi samo zajedno sa propisanim oralnim antidepresivom. Zbog mogućnosti zloupotrebe, primenjuje se pod lekarskom kontrolom za vreme tretmana i dva časa posle.

Pacijent ne sme da čuva sprej "spravato" u kućnoj apoteci.

S obzirom na to da je dejstvo ketamina mnogo snažnije nego kod konvencionalnih antidepresiva, uzima se samo jedanput u dve nedelje, navode naučni portali.

2024 © - Vesti online