Subota 16.03.2019.
11:34
Vestionline, rts.rs

Najbolje iz Srbije uskoro na ruskom tržištu

pixabay
 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je sporazum omogućava pristup tržištu od 18 miliona ljudi, kao i da su u njega uključene dve nove zemlje -  Jeremenija i Kirgizija.

- Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu, voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote za 2.000 tona cigareta, manje od 90.000 litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira koji će moći da se izvozi na tržište Evroazijske unije - rekao je Ljajić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Podseća da Rusija sa Srbijom ima jedan sporazum o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter - više robe oni mogu da izvoze kod nas bez carina, nego što mi možemo da plasiramo tamo.

- Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo carinu -  objasnio je ministar.

- Pošto mi imamo i sporazum i sa Belorusijom i Kazahstanom, i te zemlje su tražile isti sporazum kao sa Rusijom, ali mi nismo pristali - rekao je Ljajić.

- Oni su tražili šećer, pa smo odbili, tražili su cigarete i to smo odbili, nismo mogli da damo sve što su tražili. Zato je ovo jedan kompromisan sporazum, da bi bili zadovoljni proizvođači i jedni i drugi, jer će moći da izvoze po povoljnim uslovima - kaže Ljajić.

Prema njegovim rečima, ono što je posebno važno za nas jeste jedan novi signal, preporuka za strane investitore, jer ovaj sporazum omogućava i njima da ako ulože u Srbiju da mogu svoje proizvode da plasiraju na ta tržišta bez carina.

Navodi da je država stvorila političke i pravne pretpostavke i sada je šansa za proizvođače da povećaju prizvodnju, jer će sada biti konkurtntniji.

- Mi smo jedina zemlja van zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum, imamo sve preduslove da se poveća obim spoljnotrgovinske razmene - kazao je ministar.

Trenutna razmena robe sa Evroazijskom unijom dostiže 2,8 milijardi dolara, najviše s Rusijom. 

2024 © - Vesti online