Petak 15.03.2019.
23:11
blic.rs

Ukinut pritvor vozaču "autobusa smrti", braniće se sa slobode

facebook/printscreen
Milan Zdravković

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu se žalilo na takvu odluku suda, ponavljajući svoj stav da bi okrivljenom za tešku nesreću trebalo produžiti pritvor zbog opasnosti od bekstva pa se očekuje da Viši sud narednih dana odluči po žalbi. No, žalba tužilaštva na zadržava izvršenje sudskog rešenja tako da se Zdravković odmah našao na slobodi i u nastavku krivičnog postupka, do daljnjeg, braniće se sa slobode.

Kako je "Blic" pisao, Zdravković je uhapšen krajem prošle godine zbog sumnje da je kriv za izazivanje teške nesreće čime je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja nakon čega mu je određen pritvor. Krajem februara, Osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Zdravkovića i predložilo da u mu se produži pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Sudsko veće Osnovnog suda u Nišu je krajem februara produžilo pritvor Zdravkoviću ali ne iz razloga koje je navelo tužilaštvo (zbog opasnosti od bekstva) već da ne bi uticao na troje nesaslušanih svedoka, koji nisu dali svoje iskaze jer se još uvek nalaze na bolničkom lečenju.

- Na to rešenje Osnovnog suda odbrana Zdravkovića uložila je žalbu pa je Viši sud u Nišu ukinuo rešenje Osnovnog suda i vratio ga na ponovno razmatranje, navodeći da nije jasno obrazloženo na osnovu čega Osnovni sud smatra da će da utiče na dalji postupak uticanjem na troje svedoka imajući u vidu da je velika većina svedoka, njih oko 30, već saslušana a činjenično stanje dodatno utvrđeno veštačenjem i drugim pribavljenim dokazima. Nakon ponovnog odlučivanja, Osnovni sud je sredinom sedmice doneo rešenje o ukidanju pritvora navodeći kao razloge da okrivljeni ne može uticati na dalji postupak uticanjem na svedoke jer su saslušani skoro svi svedoci a da je ostalo samo troje a da po mišljenju suda ne postoji opasnost od bekstva - kaže naš izvor.

Prema nezvaničnim saznanjima, Zdravković je pušten iz pritvore bez ikakve dodatne mere kao što je oduzimanje pasoša ili obaveza javljanja u prostorije policije u određenom periodu.

Očekuje sa da narednih dana Viši sud donese odluku o žalbi tužilaštva kojim se traži ponovno odlučivanje o pritvoru zbog opasnosti od bekstva, imajući u vidu visinu zaprećene kazne, moguće uznemirenje porodica oštećenih ali i činjenice da nije priznao krivično delo.

Kako je "Blic" pisao, optužnim predlogom Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, Zdravkoviću se na teret stavlja da je nepridržavajući se saobraćajnih propisa izazvao tešku nesreću na pružnom prelazu i tako počinio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Tužilaštvo je za Zdravkovića zatražilo maksimalnu zatvorsku kaznu od osam godina zatvora koje mu se može izreći za ovo krivično delo.

Zdravković se tog jutra oko 7.30 časova autobusom u se kretao u smeru od Donjeg Međurova ka Nišu, na redovnoj autobuskoj liniji Novo selo – Niš, prevozeći đake i zaposlene iz okolnih sela, ali je po dolasku ispred pružnog prelaza napravio kobni propust jer nije zastao da vidi nailazi li voz.

Kada se autobus već našao na šinama a putnici počeli da viču da nailazi voz, već je bilo kasno. Masivna kompozoicija voza naletela je na autobus i raspolutila ga na dva dela iz kojih su počeli da ispadaju mrtvi i povređeni putnici.

Nastradalo sedam, povređeno 29 putnika

Kako je "Blic" pisao, u nesreći je poginulo sedam osoba a 29 su povređene teže ili lakše. Na licu mesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29. decembra u intentivnoj nezi a nakon nje, 2.januara ove godine i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela.

2024 © - Vesti online