Petak 15.03.2019.
19:43
Vestionline

Ljubljana dobija spomen-ploču srpskom pukovniku

commons.wikimedia.org
Pukovnik Stevan Švabić sa srpskim vojnicima

Janković je na sastanku, održanom u Gradskoj kući Ljubljane, sa zadovoljstvom prihvatio taj Vesićev predlog, a kako je rečeno spomen ploču će finansirati Grad Beograd.

- Na taj način želimo da pokažemo da imamo zajedničku istoriju na koju smo i jedni i drugi ponosni. Srećan sam što ćemo mi kao Beograd moći da doprinesemo da se sećanje na pukovnika Švabića sačuva - rekao je Vesić.

- Beograda i Ljubljana su već devet godina pobratimi, ali ti odnosi traju mnogo duže i zaista ono što se dešava poslednjih godina je pravi primer kako mogu da sarađuju gradovi koji su bliski i koji imaju ljude koji dele mnogo toga zajedničkog - rekao je Vesić.

Podsetio je da je 2016. godine u Ljubljani otkrivena bista Vuka Stefanovića Karadžića i najavio da će 10. maja sledeće godine u Beogradu biti otkrivena bista Jerneja Kopitara.

- Tu bistu ćemo otkriti na novom trgu koji ćemo urediti na uglu ulica Palmotićeve i Džordža Vašintgona, a koji se radi po projektu slovenačkog arhitekte Matjaža Počivavšeka - rekao je on.

Vesić je istakao je su Beograd i Ljubljana okrenuti ka tome da i ubuduće sarađuju.

- Ljubljana je glavni grad zemlje koja je u EU. Slovenija veoma pomaže kada je u pitanju pristupanje Srbije u EU. Slovenačke firme su u Srbiji uložile oko milijardu evra, u njihovim kompanijama radi oko 35.000 ljudi. Slovenija je važan i pouzdan partner Srbije i mi smo zahvalni na tome - zaključio je Vesić.

Janković je naglasio da saradnja između Beograda i Ljubljane traje već godinama i sa ponosom istakao da je Ljubljana drugi grad sa kojim je Beograd pobratimljen.

- Jedni drugima pomažemo i ja jedva čekam dan kada će Srbija ući u EU - rekao je Janković.

2024 © - Vesti online