Poklonima oduševili decu

D. N. Petrović
Radost neopisiva: Porodica Jelić sa Hidom Muratovićem

"Čitamo godinama "Vesti", pratimo sve što se događa u Srbiji, a posebno Humanitarni most. Uvek nas rastuže priče o teškom životu gorštaka, posebno dece, bez vode, struje i puteva. Šaljemo vam ove skromne priloge da obradujete nekoga u vašem kraju kome je pomoć najpotrebnija..."

Uz pismo stajala je i donacija od 300 dolara, koju su poslale Slavica Petrović i Olga Milutinović, naše čitateljke iz daleke Australije.

Stotinu dolara odmah smo uručili porodici Bulić iz sela Mur kod Novog Pazara koja se bori za spas malog Imraha rođenog sa teškim anomalijama, a sa ostatkom od 200 dolara (po 100 od Slavice i Olge) odlučili smo da obradujemo šestoro mališana Svetlane i Darka Jelića iz sela Janturine na Pešteru koji, iako je 21. vek, još žive i rastu u mraku, pišu domaće zadatke uz svetlo petrolejke, ne znaju šta je televizor, kompjuter i kupaju se na prtini u metalnom koritu.

- Nakon razgovora sa Svetlanom Jelić, majkom Mića, Miloša, Marka, Marjana, Marije i Marijane saznali smo da su deci najpotrebnije patike, trenerke, jakne i druga odeća i obuća. Dodali smo još 100 evra koje nam je poslao Marko Petrović iz Beča i kupili mnogo odeće i krenuli put Peštera i Janturina. Pošto se do sela nije moglo kolima, na polovini puta sa konjima su nas sačekali Darko Jelić i njegov sin Marko, koji su nam pomogli da poklone prebacimo do njihovog zabitog doma na granici Srbije i Crne Gore. Kada su otvorili kese i obukli novu odeću, dečjoj radosti nije bilo kraja. Mnogo su se obradovali i njihovi roditelji Svetlana i Darko, koji su takođe, dobili ponešto od odeće. Vredelo je i pešačiti do Janturina - priča humanitarac Hido Muratović.

Jelići, radost nisu mogli da sakriju, a reči zahvalnosti sasipali su bez zadrške.
- Ovo je predivan dan za sve nas. Nekada mesecima ne sretnemo čoveka, pa nam je svaka poseta događaj. Kada smo čuli da nam poklone šalju Slavica i Olga iz daleke Australije i Marko iz Austrije naša radost je bila još veća. Hvala im do neba! Prenesite im naše pozdrave i najlepše želje. Nikada nećemo zaboraviti njihovu dobrotu - ističe Svetlana Jelić.

Podseća da njena porodica još živi u mraku, bespuću i bez vode.
- Dve decenije pokušavamo da dobijemo svetlo. Mnogo ljudi, a posebno čitalaca "Vesti" iz svih krajeva sveta, pokušavalo je da nam pomogne, hvala im neizmerno. Na našu žalost, u sjeničkoj opštini i Elektrodistribuciji Srbije nije bilo i još nema razumevanja za naše patnje i ko zna koliko ćemo još živeti u mraku - pita se ova hrabra žena.

Ona sve, pa i po najvećem mrazu, pere rukama, brine o stoci i bez ikakvih savremenih pomagala (aparata za domaćinstvo) hrani svoju porodicu.

Pokloni su im svakako stigli u više nego dobar čas, jer iako je početak marta, Janturine je samo dan nakon naše posete zavejao debeli mraz i sneg.

Mićo ne ide u školu

Najstarije dete Svetlane i Darka Jelića, 16-godišnji Mićo nije nastavio dalje školovanje, nakon što je prošlog leta završio osnovnu školu. Ostao je u Janturinama da se bez svetla pati sa roditeljima, braćom i sestrama.
- Do Sjenice je 30 kilometara i nema autobusa. Zimi često ne pomažu ni motorne sanke. U Sjenicu nismo mogli da ga samog pošaljemo. Ne bi mogao da se snađe u gradu, jer je odrastao u mraku i nije imao priliku da pogleda televizor, a kamoli kompjuter, on je baš uskraćeno dete po tom pitanju. Čekaćemo da još malo poraste i ojača, pa ćemo videti šta ćemo dalje - priča Svetlana.

Uzgajaju stoku, a nemaju ni kilo mesa

Porodica Jelić nije puka sirotinja i da imaju struju bar u hrani ne bi oskudevali, jer gaje ovce, koze, goveda i konja.
- Zvuči apsurdno, ali mi, uprkos brojnom stadu, u kući nemamo ni kilo mesa. Kako da ga držimo kada nemamo frižider? Posebno smo na muci tokom leta kad se "ugreje kamen" i kada živa u termometru ode i do 40. podeoka. Još se nadamo da će nam država Srbija izaći u susret. Siromašni smo i živimo teško, ali redovno plaćamo porez i glasamo na izborima. Red je da i nas Bog pogleda. Šta je za jednu državu svetlo za našu porodicu, ne znam da li još neko u Evropi ovako živi? - jada se Darko Jelić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2022 © - Vesti online