Četvrtak 14.03.2019.
18:21
Al Džazira Balkans

Osam godina rata u Siriji: Da li je Asad sačuvao vlast?

pixabay.com
Osam godina ratovanja razorilo je Siriju

Stranci drže trećinu države

Od 15. marta 2011. godine više je od 360.000 poginulih, štete se procenjuju na 400 milijardi dolara, više od 13 miliona je raseljenih i izbeglica, a Damask je suočen s ogromnim izazovima dok trećina sirijske teritorije još izmiče njegovoj kontroli.

Posledica pobede režima nad pobunjenicima i oružanim grupama poslednjih meseci, kao i katastrofalno ekonomsko stanje nadjačali su strah za bezbednost. Uz visoku nezaposlenost, nestašice električne energije i gasa, velika većina Sirijaca živi na ivici siromaštva, ocenjuju UN.

- Pao je intenzitet sukoba i samozvani kalifat oružane grupe Islamska država je pred propašću, ali sukob je ipak postao složeniji zbog prisustva "moćnih stranih učesnika koji kontrolišu velika područja" i oni bi se mogli dugo zadržati u Siriji - naglašava Nikolas Heras, istraživač Centra za novu američku bezbednost (Center for New American Security).

U prvom planu su Rusija i Iran, nepokolebljivi saveznici Damaska, koji im duguje preživljavanje, a koji su i dalje vojno prisutni u Siriji.

- U Siriji trenutno vladaju podela i očaj. Više od trećine zemlje zauzimaju strane države, koje su stvorile i finansirale lokalne milicije. Nekoliko regiona ostaje na meti Damaska, među kojima su one pod kontrolom Kurda, koje je do sada podržavao Vašington - objašnjava stručnjak za sirijski sukob Džošua Lendis.

Pokrajinu Idlib "štiti" tursko-ruski sporazum, koji je sprečio ofanzivu Asadovog režima. Turska je zadržala kontrolne tačke i patrole u tom regionu kao i prisustvo u nekoliko pograničkih gradova. SAD su odlučile da zadrže 200 vojnika na sirijskoj teritoriji, nakon što su prethodno najavile povlačenje svojih 2.000 vojnika, zaključuje Al Džazira sumornu analizu stanja u Siriji.

2024 © - Vesti online