Četvrtak 14.03.2019.
17:35
Vestionline

Zaev: Albanija je Makedoniji najprijateljskija država

EPA/Georgi Licovski
Makedonski premijer Zoran Zaev

On je istakao i da je reč o 100 odsto prijateljstvu koje čini obostrano pružanje pomoći ka napretku, zajedničkoj budućnosti i u cilju obezbeđivanja bolje budućnosti građanima. Makedonski premijer je rekao da je trgovinska razmena između Tirane i Skoplja prošle godine povećana za 11,5 odsto, i da obe države imaju značajan kapacitet da završe i druge poslove. 

- Takođe treba da ohrabrimo investitore iz Albanije i Severne Makedonije kako bi dobili veću dobit. Sa druge strane, ovo bi značilo više radnih mesta za naše građane, povećanje BDP, kao i novi izvoz za naše kompanije - naveo je Zaev i dodao da je neophodno da se poboljšaju svi infrastrukturni projekti koje povezuju obe zemlje. 

- Sagradili smo projekat od 450 miliona evra u "Kicitohridu“ koji nas povezuje sa Albanijom. Uskoro ćemo započeti sa izgradnjom železničke pruge od 530 miliona evra koja će povezati Drač sa Skopljem, a koja će se nastaviti ka bugarskom primorju a nakon toga ka Istanbulu - naveo je Zaev. 

Premijer Makedonije najavio je da će raditi na otvaranju drugog graničnog prelaza na autoputu "Ruga e Arbrit“ čime će se dodatno olakšati prelaz između dve države. 

Prema njegovim rečima, ukoliko se poveća regionalna saradnja među zemljama u regionu, to će biti "visoko ocenjeno od strane EU kako bi više sarađivala sa nama, a od toga će koristi imati svih šest balkanskih zemalja“.

2020 © - Vesti online