Petak 15.03.2019.
00:11
Z. Mirković - M. Stanković

Po pasoš i u otadžbinu

pixabay..com
Foto: Ilustracija

Većina pasoša izdata je između 2008. i 2010. godine. Zbog toga se srpski DKP-i spremaju za povećani broj zahteva za izdavanjem putnih isprava. Međutim, mnogi dijasporci se odlučuju da zahtev za izdavanjem pasoša podnesu u otadžbini, da bi skratili vreme potrebno da ga preuzmu. To se uglavnom odnosi na one koji žive relativno blizu Srbije, u Sloveniji, Austriji ili Mađarskoj.

Građani Srbije koji žive u Beču često se odlučuju da promene pasoš u domovini, a ne u konzulatu.
- Nije dug put do Srbije iz Beča, a kraće se čeka na pasoš u domovini. Pred istek pasoša, odnosno kada vidim da se napunio pečata, planiram put kući. Tamo je olakšan proces podnošenja zahteva za novi pasoš, pa sve sredim za tri do pet radnih dana - objašnjava Bečlijka Mileva Marković.

Ona ukazuje da se u konzulatu mnogo duže čeka, jer se sve šalje u Srbiju, pa se onda dokument šalje u Beč.
Ko ne žuri i ne želi da putuje, predaje zahtev za novim pasošem u konzulatu, ali ko često putuje u domovinu, a nije nas malo takvih, taj podnosi zahtev u Srbiji.

Lepo i korisno

Prema rečima Mileve Marković, nema dugog čekanja kao što je nekada bilo, i sve se obavi na jednom mestu.

- Ukoliko vam se žuri možete podneti zahtev za brzu izradu pasoša i dobićete ga za tri dana, a ako to nije slučaj, onda ostavite da sve ide regularnim tokom i pasoš će za pet dana biti u vašim rukama - objašnjava Mileva.
Ona ukazuje da se na taj način spaja lepo i korisno, jer se se poseti zavičaj i srede dokumenta bez kojih ne može da se putuje.

Kao što smo pisali, u Nemačkoj gde živi najviše dijasporaca, kažu da su spremni za navalu zahteva za izdavanje pasoša. Tako je u Frankfurtu, a prema rečima generalnog konzula u Hamburgu Nataše Rašević spremni su i u tom gradu, ali je potrebno znati nekoliko važnih stvari.
- Ove godine ističu prvi biometrijski pasoši izdati u Generalnom konzulatu u Hamburgu. Od kraja prošle godine uočeno je poveaćnje broja zahteva za zamenom pasoša, ali za sada nisu tako velike gužve da bismo morali da zakazujemo termine - kaže Nataša Rašević.

Rok 60 dana

Po pravilu, zahtev za zamenu pasoša podnosi se tri meseca uoči isticanja važenja, osim ako ne postoje opravdani razlozi da se to učini ranije. Na primer, ako je putna isprava popunjena, oštećena ili dotrajala, ako fotografija ne odgovara izgledu lica, usled regulisanja dozvole boravka, pribavljanja vize za putovanje ili ako je došlo do promene ličnih podataka (na primer, promene prezimena).

- Zakonski rok za izradu pasoša je 60 dana, ali taj period u praksi često bude kraći, što zavisi od svakog pojedinačnog slučaja. Procedura za zamenu biometrijskog pasoša je jednostavna. Dovoljno je doneti stari biometrijski pasoš i dokaz o dozvoli boravka u Nemačkoj. Radi tačnog unosa podataka i bržeg rešavanja zahteva, za osobe koja prvi put u konzulatu menjaju pasoš korisno bi bilo da prilože originale ili kopije izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, bez obzira na datum izdavanja - objašnjava Nataša Rašević.

Obavezan upis u matične knjige

Državljani Srbije koji su rođeni na teritoriji bivših SFRJ republika, ukoliko nisu pokrenuli postupak za upis u matične knjige u Srbiji, treba da znaju da je potrebno da to blagovremeno učine, pre podnošenja zahteva za biometrijskim pasošem.
Naime, MUP RS, u čijoj je nadležnosti izdavanje i koji proverava ispunjenost uslova za izdavanje pasoša, zahtevaće da ti građani prilože dokaz o upisu u matične knjige u Srbiji, ukoliko se ustanovi da to još nisu učinili.

Zakazivanje preko E-uprave

Građani mogu da izbegnu gužve i čekanja u Srbiji u redovima za izdavanje putnih isprava, kao i ličnih karti, tako što će se prijaviti preko servisa E-uprave. Procedura je jednostavna i podrazumeva da se građanin registruje mejl adresom i lozinkom po izboru, a onda zakaže termin za željeni dan i vreme, ukoliko ima slobodnih termina, u nekoj od policijskih uprava u Srbiji.
Za građane koji već poseduju biometrijski, crveni, pasoš, nisu potrebna dokumenta osim lične karte, jer su državljanstva, izvodi iz matične knjige rođenih i prijave boravka već u bazi podataka policije. Naravno, potrebno je uplatiti prethodno i novac za taksu, odnosno izradu pasoša. Te uplatnice treba priložiti i poneti stari pasoš na poništenje.

Izbegnite gužve uoči odmora

Državljani Republike Srbije u Bavarskoj ove godine treba da zamene prve biometrijske pasoše kojima ističe desetogodišnji rok važenja. Poslednjih nekoliko meseci sve više pristižu zahtevi za izdavanje novih putnih isprava. O tome svedoči i Jelena Rodić, vicekonzul u minhenskom Generalnom konzulatu.
- U poslednje vreme pristiže prosečno 30 zahteva dnevno. Uzrok tome je i što se zahtevi za zamenu pasoša mogu podneti šest meseci pre isteka važenja dokumenta. Mi za sada to sve stižemo da obradimo, a kada dođe vreme većih gužvi učinićemo sve da se ne čeka dugo i da se izbegnu redovi - kaže Jelena Rodić.
Verovatno će se povećati priliv zahteva uoči godišnjih odmora. Olakšica za naše građane je da uz zahtev za izdavanje novog pasoša više ne treba da prilažu izvod iz matične knjige rođenih niti uverenje o državljanstvu ako su pasoš već vadili u Konzulatu, gde su sačuvani svi podaci. Ako to nije slučaj, onda mogu zatražiti da to učine nadležni u Srbiji.

2024 © - Vesti online