Četvrtak 14.03.2019.
11:45
Vestionline, Tanjug

UN će zatražiti milijarde dodatne pomoći Siriji

EPA/MURTAJA LATEEF
Foto: Arhiva

U Siriji je pomoć hitno potrebna za 11,7 miliona ljudi, uključujući veliki broj dece, prenela je agencija Rojters, koji navodi da su se donatori zamorili kada je reč o pružanju pomoći Siriji.

UN će zatražiti 3,3 milijarde dolara za žrtve građanskog rata i 5,5 milijardi dolara za izbeglice u regionu, navela je britanska agencija, koja dodaje da je više od 5,6 miliona Sirijaca pobeglo od rata u Jordan, Liban, Irak i Egipat.

- Ne želimo da ljudi u Siriji budu zaboravljeni u vreme kada izgleda da međunarodna zajednica malo manje brine - istakla je Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi, koji je nedavno posetio Siriju, rekao je da oko 70 odsto sirijskih izbeglica živi na ivici egzistencije.

Na konferenciji u Briselu biće razmatrana i dilema EU između pomoći i nastojanja da izoluje sirijskog predsednika Bašara el Asada, dok SAD povlače svoje vojnike, te se sirijski lider, uz podršku Rusije i Irana, pojavljuje kao pobednik u konfliktu, rekle su neimenovane diplomate, prenela je agencija Rojters.

- SAD se povlače, a Rusija nema novca. To je kontekst - rekao je zvaničnik EU.

Nemačka, Francuska i Holandija otvoreno brane politiku zadržavanja novca za rekonstrukciju dok je u toku "tranzicija prelaska" vlasti sa Asada u toku, navela je britanska agencija.

2024 © - Vesti online