Sreda 13.03.2019.
21:55
N1, Vestionline

Protest zbog seče drveća na Kalemegdanu, zasađeno novo drvo

Printscreen/N1
 

Oni su u šetnji kroz Knez Mihajlovu sa megafona poručivali da se protive "ekocidu" koji sprovodi vlast u Beogradu jer se seku stabla starija od 50 godina, i pozivali građane da im se pridruže.

Posadili su i jedno drvo nedaleko od posečenog platana i gradskim vlastima poručili da stave na referendum odluku o izgradnji gondole, zbog koje se i uklanja drveće.

U slučaju da seča ne bude obustavljena, organizatori protesta "1 od 5 miliona" najavljuju da će blokirati Novi Beograd u blizini Ušća.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković da je drveće posečeno bez znanja javnosti i da vlast nije dokazala da ima dozvolu za to.

- Posekli su drveće bez najave, jer su znali da će gradjani biti protiv toga. Nisu potvrdili da imaju dozvole i nemaju dokaze da su ih dobili - kazao je Marković.

Marković je dodao da je drveće posečeno zbog "skupe" investicije koja se neće isplatiti u narednih 30 godina.

On je naveo i da će biti srušen i zid na Kalemegdanu koji je izgradjen '30-tih godina i da se Zavod za zaštitu spomenika još nije izjasnio po pitanju gondole.

Opština Stari grad saopštila je da je na današnjoj sednici Veća donela odluku o ukidanju rešenja kojim je formalno data saglasnost za uklanjanje stabala na odredjenim katastarskim parcelama.

Odluku o pravljenju žičare, kako se navodi u saopštenju Opštine Stari grad, donela je Skupština grada Beograda, a ta odluka sa sobom nosi i seču stabala.

JKP "Zelenilo Beograd" saopštilo je ranije danas da će u četvrtak započeti sadnju 300 stabala na Kalemegdanu i u parku kod Ušća, što je duplo više od posečenog drveća.

2024 © - Vesti online