Četvrtak 14.03.2019.
06:00
R. Lukić - Vesti

Pegla nije poklon

R. Lukić
Sentimentalno o prošlosti: Društvo u Hildenu

Živko Ninić, član društva obradovao je dame crvenim ružama, a kada im je poklonio i po poljubac, već su bile spremne da zaborave sve nepravde koje su im od prošlog 8. marta učinjene.

Ipak, Dragica Šreder nije mogla, a da ih ne podseti da žene i danas u većini zemalja razvijene Evrope, za 8. mart uglavnom dobijaju pegle, kuvare i slične "potrepštine", kojima muškarci jasno pokazuju gde im je mesto. Umesto da podsete na hrabre žene (Klaru Cetkin, Rozu Luksemburg) koje su vodile borbu za ljudska i ženska prava, oni veličaju majke, hraniteljice i negovateljice, strpljive, poslušne i "slabe" žene.

- Bila sam sindikalac i predsednik Radničkog saveta i znam da smo vodile žestoku borbu za ravnopravnost, ali u Nemačkoj se tome tek sada posvećuje pažnja, jer je i dalje malo žena na rukovodećim mestima, a često su za isti posao manje plaćene od muškaraca. Počeli su sve češće da govore o nekim kvotama, što po mom mišljenju položaj žene u društvu neće baš puno promeniti. Značajnih promena neće biti sve dok se u svakoj muškoj glavi ne promeni mišljenje o ženskom biću kao ravnopravnom partneru u svim društvenim porama - naglasila je Dragica Šreder, koja je za svoje reči nagrađena muzikom Tome Zdravkovića njenog omiljenog pevača.
Posle Tome najtraženiji je bio Zdravko Čolić, ali se do ponoći čuo i nezaboravni Elvis Prisli.

Bilo i suza

- Vredne ruke moje mame, sve u kući rade same. Ona kuva pere i šije i nad nama uvek bdije - izrecitovala je Dragica stih pesme koji joj je ostao u sećanju sa priredbe iz đačkih dana.
Neki od prisutnih su rekli da mame i treba takve da ostanu, a onda su sve zalili penušavim nemačkim vinom i Tominom pesmom "Odlazi, odlazi moja draga voljena".
Emocije su proradile, pa je pala i poneka suza.

2024 © - Vesti online