Četvrtak 14.03.2019.
04:00
B. Miličić - Vesti

Dečji program najlepši dar

B. Miličić
Deca igrala i pevala za mame

Pored nastupa dečje, srednje i omladinske grupe, članovi folklora su i recitovali prigodne pesme za mame, ali i otpevali nekoliko izvornih narodnih pesama, što je oduševilo goste.

Prigodni program s decom pripremio je koreograf Radiša Antić uz pomoć ostalih članova uprave. Program su započele Jana i Lara pevajući narodnu pesmu "Oj livado, rosna travo", a nastavili su najmlađi članovi koreografijom "Bojarka" igrom sa srpskih dvorova s kraja 19. i početka 20. veka. Ženska pevačka grupa je zatim otpevala "Gusta mi magla padnala", a srednja grupa je prikazala "Pastirske igre" i otpevala pesmu "Ajde, Jano".

Omladinski sastav KUD Mladost je u trećem delu programa otpevao narodnu pesmu "Prošeta se Jovka Kumanovka" i odigrao "Moravac" za kraj programa u čast Dana žena.

Sanja Đaković je jedan od osnivača KUD-a Mladost i majka troje dece koja igraju u ovom društvu i obavlja tehničke poslove u udruženju.

- Imamo 80 aktivnih članova, od njih je oko 60 igrača podeljenih u tri grupe dečju, srednju i omladinsku. Deca redovno vežbaju i nastupaju raznim povodima za naše ljude, ali i za Nemce - kaže Sanja Đaković.

Prema njenim rečima sledeći nastup je na Saboru folklora 11. maja kod KUD-a Kolo iz Minhena.

Očuvanje običaja

KUD Mladost je osnovano u septembru 2016. godine, a jedan od glavnih razloga je "okupljanje mladih naraštaja, podrška kulturi i kulturnim vrednostima izvornih narodnih pesama, igara i običaja srpskog naroda". Društvo je osnovano kao ogranak nemačkog SG Nuirnberg
i okuplja našu decu predškolskog, školskog i omladinskog uzrasta.

2024 © - Vesti online