Sreda 13.03.2019.
20:10
Ž. Marković - Vesti

Folklori ulepšali praznik

Ž. Marković
Prvi ansambl KUD Zlatnik

Novi predsednik Zavičaja, Živoslav Mijajlović je pozdravio učesnike i publiku, a pred kraj folklornog programa je pozvao na binu predstavnike gostujućih ansambla da im uruči zahvalnice i prigodne poklone za uspešnu saradnju.

- Izuzetno mi je drago što su nam društva Zlatnik i Polet u gostima, uveličali su ovu našu zabavu. Nisam se nadao ovakvom odzivu, sala je puna do poslednjeg mesta. Ovo je prva zabava otkako sam ja predsednik i malo sam imao tremu na bini, ali proći će to. Važno je da lepo sarađujemo sa svim društvima - izjavio je za "Vesti" Živoslav Mijajlović.

On je najavio da je sledeća aktivnost Zavičaja učešće na Smotri srpskih folklora Švajcarske, koja se održava 23.marta.
- Uveliko se pripremamo za Smotru, a u junu imamo Evropsku smotru u Beogradu. Pošto imamo i grupu veterana, gledaćemo da nastupamo u Švajcarskoj i u drugim državama Evrope da i njih malo predstavimo publici - dodaje Mijajlović.

Nena Simić ispred KUD-a Zlatnik iz Veveja ističe da su dočekani izvanredno.
- Svaka čast domaćinima, bilo nam je zadovoljstvo da dođemo u Neftenbah. Znali smo godinu dana unapred da ćemo gostovati ovde i sa nestrpljenjem smo čekali ovaj dan. Znamo se dugo, ali ovo nam je prvi put, da gostujemo kod našeg domaćina. Sve pohvale za kompletan program i očekujemo u skorije vreme da nam Zavičaj uzvrati gostovanje - kaže Nena Simić.

- Večeras se fenomenalno družimo i drago nam je što smo gosti Zavičaja. Oni su bili u martu prošle godine kod nas i eto mi im uzvraćamo sada. Želimo da ova saradnja potraje godinama i da se ne zaustavimo samo na ovome. Atmosfera je fenomenalna i doček je bio vrlo lep - izjavila je Gordana Vasić predstavnik SKUD-a Polet iz Bira.

Zlatno pero nasledniku

Živoslav Mijajlović je bivšem predsedniku Jovici Lazareviću poklonio zahvalnicu za dosadašnji rad u ovom udruženju. Lazarević je pred publikom rekao da mu je srce uvek uz Zavičaj.

- Jedan sam od osnivača ovog udruženja. Jedno vreme nisam bio aktivan, a onda sam šest godina bio blagajnik, pet godina predsednik. To je bio izuzetan period za mene. Imao sam fantastičnu ekipu, uspeli smo mnogo toga da napravimo i da podignemo Zavičaj u sam vrh švajcarske i evropske folklorne scene. Za mene je ovo prilično emotivna noć jer predajem funkciju mom nasledniku Žići i siguran sam da će on nastaviti da vodi udruženje u dobrom pravcu - izjavio je Lazarević predajući Zlatno pero Mijajloviću.

U Zavičaju je tradicija da plaketu Zlatno pero bivši predsednik daje novom i poželi mu uspeh u radu.
- Ja sam takođe dobio prelepu zahvalnicu na kojoj je napisano mnogo lepih stvari i emotivnih stihova tako da mi svaki pogled na nju budi emocije na godine rada sa drugarima u Upravnom odboru - izjavio je Lazarević.

2024 © - Vesti online